Wat moet ik doen?

Niet doen:

  • Het onderwerp vermijden of haar gedrag te negeren
   U wilt uw dochter natuurlijk geen probleem aanpraten. Maar de problemen van uw dochter gaan niet vanzelf weg. Vraag daarom aan uw dochter wat er aan de hand is en geef aan dat u wilt helpen.

 

  • Zeggen dat haar problemen niet erg zijn
   Sommige problemen lijken niet zo groot maar zijn dat voor uw dochter wel! Bijvoorbeeld liefdesverdriet of gepest worden. In de beleving van een tienermeisje zijn deze problemen vaak erg groot. Neem de problemen daarom serieus en denk samen met uw dochter er over na hoe u kunt helpen.

 

  • Boos worden op haar
   Wanneer u dochter niet meer wil leven, kan u dat een wanhopig gevoel geven. Maar belangrijk is dat u niet boos wordt op haar. Dan komt er namelijk nog meer afstand tussen jullie.

 

Soms denkt uw dochter over dingen anders dan u.
Bijvoorbeeld: uw dochter heeft misschien andere ideeën over trouwen. Ze wil misschien met iemand trouwen die u niet ziet zitten. Probeer er samen uit te komen, en schakel zo nodig een ander familielid of een professional in dat kan bemiddelen. Geef uw dochter de ruimte om te vertellen wat zij zelf denkt.

 

Wel doen:

    • Praat er over met uw dochter!
     Het zal voor uw dochter een enorme opluchting als ze over haar problemen kan praten met haar moeder of vader. Vraag haar op een vriendelijke manier waar ze mee zit. Toon belangstelling voor wat zij meemaakt. Neem haar problemen serieus.

 

    • Blijf haar aandacht geven
     Laat u niet afschrikken door een norse of afwerende houding maar blijf duidelijk maken dat u om haar geeft en haar graag wil helpen.

 

    • Maak duidelijk dat zij op u kan rekenen.
     Van belang is dat uw dochter voelt dat u haar niet in de steek laat.

 

    • Samen een activiteit ondernemen
     Wanneer u samen met uw dochter iets onderneemt, kan het gemakkelijker worden om samen te praten. Denk bijvoorbeeld aan de samen opruimen of wandelen. De aandacht ligt dan niet helemaal op het gesprek maar wat jullie samen aan het doen zijn; zo kan zowel u als uw dochter meer ontspannen praten.

 

    • Ga samen met haar huisarts of een andere hulpverlener
     Uw dochter kan hulp krijgen voor wat zij mee maakt. Psychologen kunnen haar helpen. De huisarts kan uw dochter hier naar door verwijzen. Vaak wordt u ook uitgenodigd bij het gesprek met de psycholoog. Vraag de psycholoog ook om tips over hoe u uw dochter kan helpen.

 

Veel meiden maken graag hun eigen keuzes
Misschien mochten meiden bij uw thuis vroeger niet zelf beslissen over hun leven. U bent misschien het niet gewend dat meiden zelf wil bepalen met wie ze omgaan of wanneer ze deur uitgaan. Maar uw dochter heeft in deze Nederlandse samenleving geleerd op haar eigen keuzes te maken. Uw dochter zal erg ongelukkig worden als haar mening er niet mag zijn. Om uw dochter de zin in het leven terug te geven, is het van belang dat zij zelf ruimte krijgt om ook zelf keuzes te maken. U kunt haar daar bij helpen en voorzien van wijze raad.