Woord vooraf

"Dagelijks krijg ik op mijn bord, dat ik "niets" kan. Ik weet niet of ik dit volhoudt thuis met mijn ouders, ik heb het gevoel dat ik in elkaar zak."
Meisje (anoniem) op Forum Marokko.nl

 

Meiden kunnen zo in de knel komen dat ze niet meer willen leven. Ze lopen vast en zien geen uitweg meer. Soms willen ze dood maar vaker willen ze gewoon niet meer op deze manier verder.

Suïcidaal gedrag komt voor onder alle lagen van de bevolking. Maar bij meiden van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst spelen conflicten thuis en het gebrek aan bewegingsvrijheid hierin vaak een cruciale rol. Het altijd moeten hooghouden van de familie-eer is niet meer vol te houden. Belangrijk is dat deze meiden en hun problemen op tijd gezien worden en doorverwezen worden naar de juiste hulp.

Dit boekje is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die werken met jongeren. Bijvoorbeeld in: jeugd- en jongerenwerk, bij de Jongeren Informatie Punten (JIP’s), maatschappelijk werk, opbouwwerk, onderwijs en jongerenorganisaties – en verenigingen.

Doel van dit boekje is om u handvaten te bieden wanneer een u vermoeden heeft dat een meisje suïcidaal gedrag vertoont of misschien gaat vertonen. Wat kan u voor haar doen? En wat moet u juist niet doen? Door middel van de antwoorden op zeven veel gestelde vragen over suïcidaal gedrag onder meiden uit de doelgroep krijgt u hier antwoord op.

De informatie in dit boekje is afkomstig uit verschillende (onderzoeks)artikelen, rapporten, boeken en websites. U vindt deze bronnen achterin het boek.

 

U kunt hier het document in PDF vorm downloaden. Het document kan geopend worden met: Adobe Acrobat. Deze kunt u hier gratis downloaden.