Je staat niet alleen
  • Hoe het werkt
  • Problemen
  • Voor- en nadelen
Geen resultaten
Toon alle resultaten
Je staat niet alleen
  • Hoe het werkt
  • Problemen
  • Voor- en nadelen
Geen resultaten
Toon alle resultaten
Je staat niet alleen
Geen resultaten
Toon alle resultaten
Home Hoe het werkt

Uitleg blokverwarming: wat het is en hoe het werkt

Door Michelle
2 augustus 2023
in Hoe het werkt

Als je in een appartementencomplex woont, kan het zijn dat je verwarming wordt geregeld door middel van blokverwarming. Dit betekent dat er één centrale ketel is die warm water produceert, dat vervolgens door buizen naar de verschillende radiatoren in het gebouw wordt geleid. Jij hebt dus niet direct controle over de temperatuur in je woning, maar deze wordt geregeld door de centrale ketel en het bijbehorende distributiesysteem. In dit artikel gaan we dieper in op hoe blokverwarming werkt en wat de voor- en nadelen zijn van deze methode van verwarming.

Inhoudsopgave

  • Wat is blokverwarming?
  • Hoe werkt blokverwarming?
  • Problemen met blokverwarming?

Wat is blokverwarming?

Blokverwarming is een systeem waarbij de verwarming van een hele woonblok of appartementencomplex geregeld wordt door één centrale ketel. Dit betekent dat jij niet zelf verantwoordelijk bent voor het onderhouden of vervangen van je eigen cv-ketel. In plaats daarvan betaal je samen met de andere bewoners een vastgesteld bedrag aan stookkosten, gebaseerd op je individuele verbruik.

Een groot voordeel van blokverwarming is dat het relatief onderhoudsarm is voor bewoners. Omdat het systeem centraal geregeld wordt, hoef jij je geen zorgen te maken over individuele storingen of reparaties aan je eigen cv-ketel. Daarnaast verbruikt een centrale ketel over het algemeen minder energie dan meerdere individuele ketels, waardoor de kosten voor gasverbruik lager kunnen zijn.

Hoe werkt blokverwarming?

Hoe je blokverwarming gebruikt

Als je woont in een flat of appartementencomplex, maak je waarschijnlijk gebruik van blokverwarming. Dit systeem werkt samen met centrale verwarming, waarbij de warmte wordt geleverd door een gemeenschappelijke ketel. In plaats van dat elke woning zijn eigen ketel heeft, zijn alle woningen aangesloten op hetzelfde systeem. Dit betekent dat je als bewoner niet zelf verantwoordelijk bent voor het in- en uitschakelen van de verwarming. In plaats daarvan wordt de warmte centraal geregeld.

Wat je met blokverwarming kunt doen

Door gebruik te maken van blokverwarming, kun je energie besparen. Omdat er slechts één ketel is die de warmte levert, wordt deze veel efficiënter gebruikt dan wanneer elke woning een eigen ketel heeft. Hierdoor zijn de stookkosten over het algemeen lager dan wanneer je een eigen cv-ketel hebt. Bovendien hoef je zelf niet te investeren in het onderhoud en de vervanging van je cv-ketel. Dit wordt allemaal geregeld door de verhuurder van je woning.

Waarvoor je blokverwarming kunt gebruiken

Blokverwarming is een goed systeem voor flats en appartementencomplexen waarbij meerdere woningen zijn aangesloten op hetzelfde verwarmingssysteem. Het is niet alleen efficiënter en goedkoper, maar ook milieuvriendelijker. Door de warmte centraal te regelen, wordt er minder energie verspild en wordt de uitstoot van CO2 verlaagd. Daarnaast biedt blokverwarming ook comfort. Je hebt zelf geen omkijken naar de regeling van de verwarming en weet dat de warmte in je woning altijd goed is.

In het kort over blokverwarming

  1. Je woning wordt verwarmd door middel van een centrale ketel die zich in het gebouw bevindt.
  2. De warmte wordt via leidingen naar de radiatoren in jouw huis geleid.
  3. Je hebt geen eigen cv-ketel nodig, wat ruimte en onderhoudskosten bespaart.
  4. De kosten worden verdeeld over alle bewoners in het gebouw, volgens een verdeelsleutel die is gebaseerd op de grootte van je woning.
  5. Je kunt geen invloed uitoefenen op de temperatuur in je woning, omdat deze wordt ingesteld op basis van de buitentemperatuur.
  6. Er is geen mogelijkheid om je verbruik te meten en daarop te besparen.
  7. Als er problemen zijn met de verwarming, moet je dit melden bij de beheerder van het gebouw.
  8. Hoewel blokverwarming vaak efficiënter is dan individuele cv-ketels, kan het comfortniveau variëren tussen individuele woningen.

Problemen met blokverwarming?

Als jij in een gebouw woont waar blokverwarming wordt gebruikt, loop je mogelijk tegen enkele problemen aan. Hieronder vind je een lijst met mogelijke problemen die je kunt ervaren.

1. Hoge kosten

Bij blokverwarming betaal jij, samen met al jouw buren, een vast bedrag voor verwarming. Dit bedrag kan hoog zijn, omdat je niet individueel afrekent. Hierdoor kun je voor hogere kosten komen te staan.

2. Geen controle over temperatuur

Bij blokverwarming heb je doorgaans geen controle over de temperatuur in jouw eigen huis. Dit betekent dat je het moet doen met de temperatuur die door de centrale verwarming wordt gegenereerd. Als dit niet comfortabel voor jou is, kun je met het probleem zitten.

3. Verantwoordelijkheid bij de verhuurder

Als er problemen zijn met de blokverwarming, ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder en niet bij jou. Dit betekent dat je misschien niet snel antwoord en oplossingen kunt krijgen als er een probleem optreedt.

4. Afhankelijkheid van anderen

Je bent afhankelijk van de buren als het gaat om de blokverwarming. Als er bijvoorbeeld een buurman is die zijn raam open heeft laten staan, kan dit van invloed zijn op de warmte van het hele gebouw. Hier heb je zelf geen controle over.

5. Slecht onderhoud

Als de blokverwarming niet goed onderhouden wordt, kan dit leiden tot storingen en defecten. Dit kan in het ergste geval betekenen dat je geen verwarming hebt en dat het dagen of zelfs weken kan duren voordat het probleem is opgelost.

6. Niet energiezuinig

Bij blokverwarming wordt er vaak meer verwarmd dan nodig is, omdat het systeem niet individueel afgesteld kan worden. Hierdoor kan er onnodig veel energie verloren gaan. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

7. Geluidsoverlast

Het verwarmingssysteem kan soms veel geluid maken, vooral als het oud is en niet goed onderhouden wordt. Dit kan leiden tot vervelende geluidsoverlast, ook ’s nachts.

Gerelateerde berichten

Hoe het werkt

Hoe werkt iCloud? Wat het is en uitleg van de werking

Jij hebt vast wel eens gehoord van iCloud, maar weet je ook hoe het precies werkt? iCloud is de online...

1 oktober 2023
Hoe het werkt

Streamen uitgelegd: wat het is en hoe het werkt

Als je online muziek luistert of video's bekijkt, dan maak je hoogstwaarschijnlijk gebruik van streaming. Dit betekent dat de content...

1 oktober 2023
Hoe het werkt

Wat is Samsung Dex? Een eenvoudige uitleg

Je hebt vast wel eens gehoord van Samsung Dex. Het is een handige functie waarmee je jouw Samsung-toestel kunt omtoveren...

1 oktober 2023
Hoe het werkt

Uitleg Sonos: hoe het werkt en wat je ermee kunt

Wanneer jij thuis bent, wil jij natuurlijk een optimaal geluidssysteem hebben om te genieten van jouw favoriete muziek. Sonos biedt...

1 oktober 2023
Volgend bericht

Problemen met happn? Dit zijn de meest voorkomende issues

Uitleg sadsverwarming: wat het is en hoe het werkt

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen

Uitleg van Microsoft Teams: wat het is en hoe het werkt

16 juni 2023

Problemen met activitytrackers: de veelvoorkomende issues

3 juli 2023

Problemen met Google Ads: veelvoorkomende issues

4 juli 2023

Fietsversnelling werkt niet? Ontvang hulp, tips en oplossingen

25 juli 2023

Walkietalkie op Apple Watch werkt niet? Oplossingen en tips

5 mei 2023

Nieuw

Problemen

JavaScript werkt niet? 7 dingen die je kunt doen

3 oktober 2023
Problemen

10 oplossingen bij problemen met QR-codes op je mobiele telefoon

2 oktober 2023
Voor- en nadelen

Voordelen en nadelen van een vast contract: een overzicht

2 oktober 2023
Problemen

Veelvoorkomende problemen met gebruik Google Drive

2 oktober 2023
Voor- en nadelen

20 voordelen en nadelen van langlaufen

2 oktober 2023
Voor- en nadelen

Voor- en nadelen van detachering voor medewerkers

2 oktober 2023

  • Home
  • Privacybeleid
  • Disclaimer
  • Over ons
  • Contact

Disclaimer

Onze website is alleen bedoeld voor demonstratie- en entertainmentdoeleinden. Alle inhoud op deze website is eigen risico te gebruiken. Wij nemen geen aansprakelijkheid voor het gebruik van onze informatie.

Geen resultaten
Toon alle resultaten
  • Hoe het werkt
  • Problemen
  • Voor- en nadelen

© Jestaatnietalleen