Als jij zonnepanelen op jouw dak hebt liggen, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van de salderingsregeling. Hiermee kan je de energie die je opwekt met de zonnepanelen verrekenen met de energie die je verbruikt van het elektriciteitsnet. Maar hoe werkt deze regeling precies en wat betekent dit voor jou als huishouden? We leggen het allemaal uit.
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is een regeling waarmee jij als eigenaar van zonnepanelen de opgewekte stroom kunt verrekenen met de stroom die je van de energieleverancier afneemt. Dit betekent dat je voor de stroom die je opwekt met je zonnepanelen evenveel betaalt als voor de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dit kan ervoor zorgen dat je flink kunt besparen op je energiekosten, omdat je minder stroom hoeft af te nemen van je energieleverancier.
De salderingsregeling is van toepassing op huishoudens en ondernemers die zonnepanelen hebben en energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hierbij wordt het overschot aan energie dat je opwekt met je zonnepanelen teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, maar ook verrekend met de stroom die je afneemt van je energieleverancier. De regeling geldt alleen voor kleinverbruikers, oftewel huishoudens en kleine ondernemers die minder dan 10.000 kWh stroom per jaar gebruiken. Het is een belangrijke stimulans voor de groei van de zonne-energiesector en draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Hoe werkt de salderingsregeling?
Hoe je de salderingsregeling gebruikt
Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, wekken deze stroom op. Deze stroom kan je direct gebruiken, maar het kan ook zijn dat je op dat moment meer energie opwekt dan je zelf verbruikt. In dat geval stroomt de overtollige stroom terug het elektriciteitsnet in. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je voor deze teruggeleverde stroom een vergoeding krijgt van je energieleverancier. Dit bedrag wordt vervolgens verrekend met je eigen energierekening.
Wat je met de salderingsregeling kunt doen
Door gebruik te maken van de salderingsregeling, kan je flink op je energiekosten besparen. Het voordeel van zonnepanelen is immers dat je minder afhankelijk bent van je energieleverancier en zelf energie opwekt. Met de salderingsregeling kan je het overschot aan opgewekte energie weer terugleveren aan het net en hierdoor geld besparen. Deze besparing kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de investering in de zonnepanelen snel terug te verdienen.
Waarvoor je de salderingsregeling kunt gebruiken
Met de salderingsregeling kan je dus flink besparen op je energierekening en de investering in zonnepanelen sneller terugverdienen. Daarnaast kan je met de salderingsregeling ook bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het milieu. Door zelf zonne-energie op te wekken en te gebruiken, hoef je minder fossiele brandstoffen te verbruiken en wordt er minder CO2 uitgestoten. Zo draag je als individu bij aan een duurzamer milieu.
In het kort over de salderingsregeling
- Met de salderingsregeling kun jij als particuliere eigenaar van zonnepanelen het overschot aan opgewekte energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.
- Je ontvangt voor dit overschot dezelfde prijs (inclusief energiebelasting en btw) als je betaalt voor de stroom die je afneemt van je energieleverancier.
- Je verrekent het overschot met de stroom die je verbruikt op momenten dat je zonnepanelen te weinig opwekken, bijvoorbeeld ’s avonds of in de winter.
- Je mag maximaal evenveel terugleveren als je afneemt (je mag dus niet meer terugleveren dan je verbruikt).
- De salderingsregeling geldt vooralsnog tot en met 2023, maar er wordt gewerkt aan een nieuwe regeling.
- Met deze regeling worden particulieren gestimuleerd om duurzame energie op te wekken en draag je bij aan een beter milieu.
- Je hebt geen aparte meter nodig voor de opgewekte energie, omdat de verrekening automatisch gaat via je energierekening.
- Als je meer opwekt dan je verbruikt over het hele jaar, krijg je mogelijk een vergoeding voor het overschot aan het einde van het jaar.
- De salderingsregeling geldt alleen voor kleinverbruikers, dus niet voor bedrijven met een grootverbruikersaansluiting.
Problemen met de salderingsregeling?
Als je overweegt om zonnepanelen te installeren op je dak, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke problemen met de salderingsregeling. Het is daarom goed om te weten wat deze problemen zijn voordat je beslissingen maakt.
1. Onzekerheid over de toekomst van de salderingsregeling
Jij loopt het risico dat de salderingsregeling op termijn wordt afgeschaft of gewijzigd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de kosten voor het netwerk te hoog worden of als er meer mensen zelf energie gaan opwekken.
2. Beperking in de hoeveelheid die gesaldeerd kan worden
Jij bent mogelijk beperkt in de hoeveelheid energie die je kunt salderen. Bijvoorbeeld als je meer hebt opgewekt dan je verbruikt in een jaar, kun je het teveel aan Joule’s niet terugvorderen of onbeperkt meenemen naar het nieuwe jaar.
3. Gelijkblijvende hoogte van de terugleververgoeding
Jij bent afhankelijk van de terugleververgoeding die door de energieleverancier wordt geboden. Het kan zijn dat deze vergoeding niet stijgt of zelfs daalt over tijd, en daar moet je rekening mee houden bij de keuze van je energiemaatschappij.
4. Onduidelijkheid over de fiscale status
Jij kunt te maken krijgen met onduidelijkheid over de fiscale status van de zelf opgewekte energie. Moet je belasting betalen en zo ja, hoeveel? Moet je ook btw betalen over de zelf opgewekte energie?
5. Kosten van extra administratie
Jij kunt extra administratie en kosten hebben bij het bijhouden van de energieopwekking en -verbruik. Bijvoorbeeld als je een aparte meter moet hebben voor de energieopwekking of als je een aparte administratie moet bijhouden voor de salderingsregeling.
6. Rendement op geïnvesteerd vermogen
Jij kunt minder financieel rendement hebben op je geïnvesteerd vermogen. Bijvoorbeeld doordat de terugverdientijd van de zonnepanelen langer wordt door een lager tarief van de terugleververgoeding of vanwege de administratieve kosten.