Je hebt vast weleens gehoord van infraroodpanelen. Maar hoe werkt zo’n paneel eigenlijk? Een infraroodpaneel straalt infraroodwarmte uit, wat zorgt voor een aangename verwarming van de ruimte. Het paneel zet de elektrische energie om in infraroodstraling, die vervolgens wordt opgenomen door de objecten en personen in de ruimte. Dit zorgt voor een comfortabele, gelijkmatige warmteverdeling en een energiezuinige manier van verwarmen. We gaan je meer vertellen over de werking en voordelen van infraroodpanelen.
Wat is een infraroodpaneel?
Een infraroodpaneel is een apparaat dat warmte uitstraalt door middel van infraroodstraling. Dit type paneel lijkt op een platte verwarming die je aan de muur kunt hangen. Je kunt het gebruiken om een kamer of specifiek gebied in huis te verwarmen. Infraroodpanelen zijn vaak populair als alternatief voor traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren of HVAC-systemen. Dit komt omdat infraroodpanelen energiezuinig en milieuvriendelijk zijn, en breed toepasbaar zijn in verschillende situaties en omgevingen.
Een infraroodpaneel gebruikt elektriciteit om warmte op te wekken en via infraroodstraling te verspreiden door een ruimte. Infraroodstralen zijn een type elektromagnetische stralen die warmte kunnen overbrengen via de lucht. Wanneer de infrarode straling een object of oppervlak raakt, dan wordt de straling omgezet in warmte-energie. Dit betekent dat als je dicht bij een infraroodpaneel bent, je de warmte direct op je lichaam voelt. Dit maakt infraroodverwarming een efficiëntere manier om warmte te leveren in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die de lucht moeten verwarmen om de omgevingswarmte te verhogen.
Hoe werkt een infraroodpaneel?
Hoe je een infraroodpaneel gebruikt
Een infraroodpaneel is een paneel dat warmte produceert door middel van infraroodstraling. Je kunt een infraroodpaneel gebruiken als verwarmingselement in verschillende ruimtes, zoals de woonkamer, slaapkamer of badkamer. Daarnaast kun je een infraroodpaneel ook gebruiken als alternatieve bron van warmte in bijvoorbeeld een schuur of garage.
Hoe een infraroodpaneel werkt
Een infraroodpaneel werkt door middel van infraroodstraling. De infraroodstraling wordt door het paneel uitgestraald en wordt vervolgens door objecten in de ruimte geabsorbeerd en omgezet in warmte. Deze warmte wordt vervolgens weer uitgestraald en opgenomen door andere objecten, waardoor de ruimte geleidelijk aan opwarmt. Het paneel kan eenvoudig worden geïnstalleerd aan de muur of aan het plafond en kan worden bediend met een schakelaar of thermostaat.
Waarvoor je een infraroodpaneel kunt gebruiken
Een infraroodpaneel kan gebruikt worden als alternatieve bron van warmte in verschillende ruimtes. Doordat het paneel gelijkmatig warmte uitstraalt, wordt de ruimte geleidelijk aan verwarmd en ontstaan er geen koude plekken. Daarnaast is een infraroodpaneel energiezuinig en milieuvriendelijk, omdat het alleen warmte produceert waar het nodig is. Hierdoor bespaar je op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu. Een infraroodpaneel is ook ideaal voor mensen met allergieën, omdat het geen luchtcirculatie veroorzaakt en daardoor geen stof of bacteriën verspreidt.
In het kort over een infraroodpaneel
- Een infraroodpaneel is een soort verwarmingssysteem.
- Het werkt door middel van infraroodstralen die warmte produceren.
- Het is een energiezuinige optie voor het verwarmen van ruimtes.
- Het is een zeer effectieve manier om warmte te verspreiden.
- Je hebt geen extra apparatuur nodig om het te laten werken, zoals bijvoorbeeld een ketel.
- Het paneel kan aan de muur of aan het plafond worden gemonteerd en neemt dus geen vloerruimte in beslag.
- Het is vrij van geluidsoverlast en produceert geen licht, zodat het niet afleidt tijdens het werken of ontspannen.
- Infraroodpanelen zijn gemakkelijk te installeren en hebben weinig onderhoud nodig.
- Het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.
- Het kan rechtstreeks worden bediend met een thermostaat of een mobiele app.
Problemen met een infraroodpaneel?
Als je een infraroodpaneel overweegt als verwarmingsoptie, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke problemen die zich kunnen voordoen. In deze lijst vind je enkele veelvoorkomende problemen met infraroodpanelen en hun oplossingen.
1. Slechte isolatie
Als je infraroodpanelen niet goed zijn geïsoleerd, kan er warmte verloren gaan. Dit betekent dat je meer energie nodig hebt om de gewenste temperatuur te bereiken. Zorg ervoor dat de isolatie van je infraroodpanelen van goede kwaliteit is om te voorkomen dat je verwarmingskosten te hoog worden.
2. Beperkte verwarmingszone
Infraroodpanelen hebben een beperkte verwarmingszone, wat betekent dat ze niet in staat zijn om grote ruimtes gelijkmatig te verwarmen. Als je een grote kamer hebt, moet je meerdere infraroodpanelen installeren om de gehele ruimte te verwarmen.
3. Zichtbare lichtstraling
Sommige goedkopere infraroodpanelen produceren zichtbare lichtstraling, wat kan leiden tot verblinding en ongemak. Een goede kwaliteit infraroodpaneel moet alleen infraroodstraling produceren en geen hinderlijk licht.
4. Beperkte warmteafgifte
Omdat infraroodpanelen geen lucht in beweging brengen, kan de warmteafgifte beperkt zijn. Dit kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat een kamer is opgewarmd en dat de warmte niet gelijkmatig wordt verdeeld. Het kan helpen om een ventilator te gebruiken om de warme lucht te laten circuleren.
5. Ouderwets design
Sommige infraroodpanelen hebben een ouderwets design en passen niet meer bij het moderne interieur. Gelukkig zijn er tegenwoordig infraroodpanelen verkrijgbaar in verschillende kleuren, designs en formaten waardoor ze beter aansluiten bij jouw persoonlijke smaak.
6. Moeilijk te installeren
Infraroodpanelen kunnen moeilijk te installeren zijn. Het kan zijn dat je de hulp van een professionele installateur nodig hebt. Zorg ervoor dat je de installatie-instructies goed opvolgt of vraag de verkoper om hulp.
7. Duurder in aanschaf
Een infraroodpaneel kan duurder zijn om aan te schaffen dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat de technologie nog niet zo ver ontwikkeld is en er minder concurrentie is op de markt. Bedenk echter dat infraroodpanelen op de lange termijn voordeliger kunnen zijn vanwege de lage energiekosten en de lange levensduur.