Als jij op zoek bent naar een nieuwe auto, maar niet wilt investeren in een grote aankoop, is leasen misschien wel de perfecte oplossing voor jou. Bij het leasen van een auto betaal je maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van het voertuig. We leggen jou uit hoe leasen werkt en welke mogelijkheden er zijn.
Wat is leasen?
Leasen betekent dat jij als persoon of bedrijf een product zoals een auto of een machine gebruikt voor een bepaalde periode, maar niet de eigenaar van het product bent. In plaats daarvan betaal jij een vast maandbedrag aan het leasebedrijf als vergoeding voor het gebruik van het product. Het leasebedrijf blijft eigenaar van het product en jij kunt het gebruiken zonder het volledige aankoopbedrag te hoeven betalen.
Leasen kan voordelig zijn omdat het minder geld kost dan het product in één keer te kopen. Daarnaast zijn de maandelijkse betalingen voorspelbaar en vooraf bepaald, wat het mogelijk maakt om je budget gemakkelijker te plannen. Als je het product niet meer nodig hebt, kun je het gewoon teruggeven aan het leasebedrijf aan het einde van je overeenkomst en hoef je je geen zorgen te maken over de doorverkoop of het vinden van een nieuwe eigenaar.
Hoe werkt leasen?
Wat houdt leasen in?
Leasen is een manier om een bepaald product te gebruiken zonder het volledig te hoeven kopen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag, waarmee je het product kunt gebruiken alsof het van jou is. In feite huur je het product van de leasemaatschappij en betaal je voor het gebruiksrecht en onderhoud ervan.
Hoe werkt leasen precies?
Als je wilt gaan leasen, kies je eerst het product dat je wilt gebruiken, bijvoorbeeld een auto, laptop of bedrijfsinventaris. Vervolgens maak je afspraken met de leasemaatschappij over de leaseprijs en de duur van het contract. Daarna teken je een overeenkomst en krijg je het product geleverd. Vanaf dat moment betaal je maandelijks het afgesproken leasebedrag. Na afloop van het contract lever je het product weer terug in.
Waarvoor kun je leasen gebruiken?
Je kunt leasen voor allerlei verschillende producten gebruiken. Het meest bekende voorbeeld is de leaseauto, waarbij je als werknemer een auto kunt gebruiken van de werkgever. Maar ook particulieren kunnen leasen, bijvoorbeeld voor een nieuwe laptop of telefoon. Daarnaast wordt leasing veel gebruikt door bedrijven die op die manier hun bedrijfsmiddelen financieren, denk hierbij bijvoorbeeld aan machines en apparatuur voor de bouw, horeca of medische sector.
In het kort over leasen
- Je rijdt in een auto zonder dat je het volledige aankoopbedrag hoeft te betalen.
- Je betaalt een vast maandbedrag gedurende een vooraf bepaalde periode.
- Je hoeft geen grote investering in één keer te doen.
- Je kunt kiezen voor verschillende looptijden en kilometrages.
- Onderhoud, reparaties en verzekeringen zijn vaak inbegrepen in het maandbedrag.
- Je hebt geen risico op waardevermindering van de auto.
- Je kunt na de leaseperiode kiezen om de auto over te nemen, in te leveren of te ruilen voor een nieuwe leaseauto.
- Je hebt geen gedoe met het verkopen van de auto en het regelen van de financiën daarvan.
- Je kunt als ondernemer de kosten van de leaseauto aftrekken van de belasting.
- Je hebt altijd een nieuwe en betrouwbare auto tot je beschikking zonder dat je daarvoor spaargeld nodig hebt.
Problemen met leasen?
Leasen kan voordelig zijn, maar er zijn ook mogelijke problemen waar je rekening mee moet houden. Als je van plan bent om te gaan leasen, is het verstandig om je bewust te zijn van deze risico’s.
1. Beperkingen bij aanpassingen aan het voertuig
Als je least, heb je meestal niet de mogelijkheid om aanpassingen aan het voertuig te doen, zoals het installeren van een dakkoffer of het aanpassen van het interieur. Dit kan frustrerend zijn als je deze aanpassingen nodig hebt voor bijvoorbeeld een vakantie of het vervoeren van spullen.
2. Kilometer limiet en boetes
Een van de grootste nadelen van leasen is dat je beperkt bent in het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Als je over dit limiet gaat, moet je extra betalen. Dit kan flink oplopen en leiden tot onverwachte onkosten.
3. Hogere maandelijkse kosten dan kopen
Leasen kan duurder zijn dan het kopen van een auto en het afbetalen van een lening. Je betaalt niet alleen voor het gebruik van de auto, maar ook voor de rente en de service van het leasingbedrijf. Hierdoor kan het maandbedrag hoger uitvallen dan wanneer je de auto zou kopen.
4. Verzekeringen en onvoorziene reparaties
Vaak moet je als leaserrijder een uitgebreide verzekering afsluiten, wat extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast kan het voorkomen dat er onverwachte reparaties nodig zijn aan de auto en deze kosten niet altijd gedekt worden door de service van het leasingbedrijf. Hierdoor kunnen de kosten voor reparaties flink oplopen.
5. Schade bij terugleveren auto
Bij het inleveren van de auto aan het eind van de leaseperiode, wordt deze gekeurd op eventuele schade. Als er schade is, kan dit leiden tot extra kosten voor reparaties of boetes. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het gebruik van de auto en eventuele schade direct te melden bij het leasingbedrijf.