Jij bent vast weleens in een luidruchtige omgeving geweest waar je moeite had om je te concentreren of om te ontspannen. Gelukkig bestaat er technologie die jou kan helpen om die storende geluiden te verminderen: noise cancelling. Hierbij worden geluidsgolven gecontroleerd om zo ongewenste geluiden te blokkeren. Maar hoe werkt dit proces nou precies? Dat gaan we aan jou uitleggen.
Wat is noise cancelling?
Je hebt vast wel eens van noise cancelling gehoord, maar weet je ook wat het precies is? Noise cancelling is de technologie die gebruikt wordt om achtergrondgeluiden te verminderen of zelfs geheel weg te filteren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je in een lawaaierige omgeving werkt en je je wilt concentreren, of als je wilt genieten van muziek zonder gestoord te worden door omgevingsgeluiden.
Geluidsgolven zijn trillingen die zich door de lucht verspreiden en worden opgevangen door onze oren. Noise cancelling werkt door middel van het produceren van tegengestelde geluidsgolven die de originele geluidsgolven uitdoven. Dit wordt ook wel ‘destructieve interferentie’ genoemd. Hierdoor wordt het achtergrondgeluid in zekere mate verminderd of weggefilterd, waardoor jij meer kunt genieten van je muziek of je beter kunt concentreren op je werk.
Hoe werkt noise cancelling?
Hoe werkt noise cancelling?
Als je noise cancelling gebruikt, wordt het omgevingsgeluid om je heen verminderd. Dit gebeurt door het creëren van tegengeluiden die de geluidsgolven van het omgevingsgeluid neutraliseren. De koptelefoon of oordopjes die je gebruikt hebben een microfoon die het omgevingsgeluid opvangt en analyseert. Vervolgens worden er speciale audiofrequenties geproduceerd die ervoor zorgen dat de geluidsgolven van het omgevingsgeluid worden afgebroken of afgezwakt.
Wat kun je ermee?
Met noise cancelling kun je zonder afleiding genieten van muziek, podcasts of audioboeken. Ook kun je het gebruiken om rustiger te werken in een drukke omgeving of om je af te sluiten van het lawaai in het vliegtuig tijdens een lange vlucht. Door de verminderde afleiding kun je je beter concentreren en ontstaat er minder stress. Je kunt dus met noise cancelling meer ontspannen werken of reizen.
Waarvoor kun je het gebruiken?
Noise cancelling is handig voor mensen die veel onderweg zijn, zoals reizigers, forenzen en piloten. Ook zijn er speciale lawaai-onderdrukkende koptelefoons of oordopjes voor mensen met gehoorbeschadiging of oorsuizen, omdat deze groep gevoeliger is voor omgevingslawaai. Verder kan noise cancelling ook nuttig zijn in de bouw of bij het klussen thuis, waarbij je werkt met bijvoorbeeld een boor of zaag en het lawaai van de gereedschappen wilt verminderen.
In het kort over noise cancelling
- Noice cancelling zorgt ervoor dat jij omgevingsgeluiden niet meer hoort.
- Met noise cancelling kun je je beter focussen op muziek, podcast of film.
- Je kunt volledig in je eigen wereldje zitten zonder afleidingen.
- Noise cancelling kan helpen tegen stress en spanning.
- Het vermindert vermoeidheid door geluid.
- Noise cancelling is ideaal voor op reis in een vliegtuig of in de trein.
- Je hoort minder omgevingsgeluiden, wat goed is voor je gehoor.
- Het verbetert de geluidskwaliteit van muziek en andere media.
- Een noise cancelling koptelefoon zit vaak comfortabel op je hoofd.
- Noise cancelling zorgt voor een betere concentratie.
Problemen met noise cancelling?
Als je op zoek bent naar een koptelefoon met noise cancelling, dan wil je natuurlijk wel weten wat de mogelijke problemen zijn. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende problemen.
1. Batterijduur
Noise cancelling-headsets hebben een beperkte batterijduur, wat betekent dat je deze regelmatig moet opladen. Dit kan vervelend zijn als je vaak onderweg bent en geen toegang hebt tot een stopcontact.
2. Gewicht
Sommige noise cancelling-headsets zijn zwaarder dan andere hoofdtelefoons, wat kan leiden tot ongemak bij langdurig gebruik.
3. Kwaliteit van de audio
In sommige gevallen kan de kwaliteit van de audio worden beïnvloed door het gebruik van noise cancelling. Zorg ervoor dat je een hoofdtelefoon kiest met goede geluidsprestaties, zelfs wanneer de noise cancelling is ingeschakeld.
4. Prijzen
Noise cancelling-headsets kunnen prijzig zijn in vergelijking met reguliere hoofdtelefoons. Als je een beperkt budget hebt, kan dit een probleem zijn.
5. Mogelijke schade aan gehoor
Het langdurig gebruik van noise cancelling-headsets op hoog volume kan je gehoor beschadigen. Zorg ervoor dat je de hoofdtelefoon niet te hard zet en regelmatig pauzes neemt om je gehoor te laten rusten.
6. De aanwezigheid van ruis
Sommige noise cancelling-headsets zijn niet in staat om alle ruis te verwijderen, wat betekent dat je nog steeds enige achtergrondgeluiden kunt horen. Dit kan storend zijn voor sommige gebruikers.
7. Incompatibiliteit met andere apparaten
Noise cancelling-headsets kunnen problemen hebben bij het verbinden met andere apparaten. Zorg ervoor dat je een hoofdtelefoon kiest die compatibel is met de apparaten die je wilt gebruiken.
8. Latency
Noise cancelling-headsets kunnen een kleine vertraging veroorzaken wanneer je video kijkt of games speelt. Als dit gebeurt, kan het beeld en het geluid niet synchroon lopen.
9. Pasvorm
De pasvorm van een noise cancelling-headset is belangrijk voor het comfort en de prestaties. Als de hoofdtelefoon niet goed past, kan dit leiden tot ongemak en verminderde geluidsisolatie.
10. Gebruiksgemak
Sommige noise cancelling-headsets hebben ingewikkelde bedieningselementen of moeilijk te begrijpen functies. Dit kan het gebruik verwarrend maken voor sommige gebruikers.