Als je zonnepanelen hebt, zou je wel eens van salderen hebben gehoord. Het is een manier om het teveel aan energie dat je panelen produceren terug te geven aan het energienet, en er geld voor terug te verdienen. Maar hoe werkt dat precies? We gaan jou uitleggen hoe het salderen werkt.
Wat is salderen?
Salderen is een financiële regeling die jou als energieverbruiker in staat stelt om de energie die je zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens te verrekenen met de energie die je afneemt van het energiebedrijf. Het kan dus voorkomen dat je gedurende een bepaalde periode meer energie opwekt dan je zelf verbruikt. Het overschot aan energie dat je opwekt kun je vervolgens terugleveren aan het energiebedrijf. Dit wordt vervolgens verrekend met de energie die je afneemt. Het totale bedrag van deze verrekening wordt je energierekening genoemd.
De salderingsregeling kan gezien worden als een manier om duurzame energieopwekking te stimuleren. Het gebruik van zonnepanelen en andere energie opwekkende systemen zorgt voor minder CO2-uitstoot en draagt daarmee bij aan een beter milieu. Door het stimuleren van duurzame energieopwekking wil de overheid de doelstellingen voor duurzaamheid en klimaatbeheersing behalen. Als energieverbruiker krijg je met salderen een financieel voordeel waarmee je de kosten van het opwekken en terugleveren van energie kunt compenseren. Bovendien draag je zo je steentje bij aan een schonere wereld.
Hoe werkt salderen?
Hoe werkt salderen?
Salderen is de mogelijkheid om de energie die je zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, te gebruiken voor je eigen verbruik. Het overschot aan opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het energienet en dit wordt verrekend met je energierekening. Dit betekent dat je minder energie uit het net afneemt en dus minder betaalt aan je energieleverancier.
Wat kun je met salderen?
Door te salderen kun je dus besparen op je energierekening en zelfvoorzienender worden op het gebied van energie. Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, kun je zelfs geld verdienen met het terugleveren van energie aan het net. Dit kan interessant zijn voor mensen die bijvoorbeeld een grote hoeveelheid zonnepanelen op hun dak hebben liggen en weinig energie verbruiken.
Waarvoor kun je salderen gebruiken?
Salderen wordt vooral gebruikt door mensen die zelf duurzame energie opwekken, zoals met zonnepanelen. Het is een stimuleringsmaatregel van de overheid om de duurzame energieopwekking te bevorderen. Het is dan ook alleen mogelijk voor energie die opgewekt wordt met duurzame energiebronnen. Daarnaast geldt er een salderingsgrens, waarbij het overschot aan opgewekte energie niet meer teruggeleverd kan worden aan het net en je hiervoor dus geen vergoeding meer krijgt.
In het kort over salderen
- Salderen betekent dat je zelf opgewekte energie terug kunt leveren aan het elektriciteitsnetwerk.
- Je kunt salderen met behulp van zonnepanelen of een andere duurzame energiebron.
- Hierdoor kun je besparen op je energierekening.
- Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, krijg je een vergoeding van de energieleverancier.
- Als je minder energie opwekt dan dat je verbruikt, moet je nog steeds betalen voor de energie die je afneemt van de energieleverancier.
- Salderen is nu nog mogelijk, maar de regels kunnen in de toekomst veranderen. Het kan dus slim zijn om op tijd te investeren in zonnepanelen.
- Salderen is goed voor het milieu, omdat je minder afhankelijk bent van energie uit fossiele brandstoffen.
- Veel mensen vinden het ook leuk om zelf energie op te wekken en bij te dragen aan een duurzamere wereld.
- Salderen is ook mogelijk voor bedrijven en organisaties die zelf energie opwekken.
Problemen met salderen?
Jij overweegt om te gaan salderen, maar voordat je dat doet, is het goed om op de hoogte te zijn van mogelijke problemen die zich kunnen voordoen. In deze lijst vind je een aantal van deze problemen op een rijtje.
1. Beperkte capaciteit voor salderen
Als jij meer opwekt dan verbruikt, mag je het overschot salderen. Helaas geldt dit niet voor het volledige opgewekte vermogen en zijn er kaders gesteld aan de capaciteit van de netaansluiting en de maximale teruglevering. Hierdoor kun je niet altijd al je opgewekte energie terugleveren en vergoed krijgen.
2. Overproductie wordt niet altijd vergoed
Wanneer jij per jaar meer energie opwekt dan je verbruikt, heb je pech; dit wordt niet altijd vergoed. Dit is afhankelijk van de energieleverancier en de afspraken in de overeenkomst. Lees dan ook altijd goed de voorwaarden door voordat je gaat salderen.
3. Wisseling van energieleverancier kan problemen opleveren
Een wisseling van energieleverancier kan invloed hebben op de afspraken die je hebt gemaakt over het salderen van energie. Dit komt omdat niet iedere leverancier dezelfde afspraken hanteert en de voorwaarden kunnen verschillen per leverancier. Houd er daarom rekening mee dat je mogelijk opnieuw afspraken moet maken over het salderen van je energie.
4. Verandering in salderingsregeling door de overheid
De salderingsregeling is geen vaststaande regeling en kan in de toekomst door de overheid worden veranderd. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor jouw terugverdientijd en de financiële opbrengsten van jouw opwekinstallatie. Hou daarom de ontwikkelingen op het gebied van salderen goed in de gaten.
5. Het gebruik van slimme meters
De komst van slimme meters kan problematisch zijn voor het salderen. Zo kan het voorkomen dat een slimme meter niet correct meet en daarmee het salderen negatief beïnvloedt. Zorg er daarom voor dat je de meterstanden goed in de gaten houdt en bij twijfel contact opneemt met je energieleverancier of netbeheerder.