Als je online muziek luistert of video’s bekijkt, dan maak je hoogstwaarschijnlijk gebruik van streaming. Dit betekent dat de content niet rechtstreeks op jouw apparaat wordt gedownload, maar dat je het in real-time bekijkt of beluistert via internet. In feite wordt de data van de stream afgespeeld terwijl deze nog aan het downloaden is. We leren je hoe streaming werkt en waarom het zo populair is geworden.
Wat is streamen?
Streamen is een manier om content te bekijken of te beluisteren zonder dat je het bestand eerst hoeft te downloaden. Dit betekent dat je geen grote bestanden op je computer of telefoon hoeft op te slaan om de content te bekijken of te beluisteren. In plaats daarvan wordt de content live gestreamd vanaf de server waarop het wordt gehost.
Streaming is een populair en opkomend gebruik op het internet. Dit is omdat het snel is en een grote hoeveelheid gegevens kan verwerken. Het is ook handig omdat je niet wacht tot een download klaar is voordat je de content kunt bekijken of beluisteren. Alles verloopt snel en soepel, waardoor de gebruiker het gevoel krijgt dat hij het bestand rechtstreeks van het internet afhaalt. Streaming gebeurt in real-time en zonder onderbrekingen, zodat je kunt genieten van je favoriete tv-programma’s, films, muziek en nog veel meer.
Hoe werkt streamen?
Hoe streamen werkt
Jij hebt vast wel eens van streamen gehoord. Streamen houdt in dat je muziek, films, TV-shows en zelfs videospelletjes afspeelt vanuit het internet, zonder dat je de bestanden hoeft te downloaden. Om te kunnen streamen heb je een goede internetverbinding en een apparaat nodig dat toegang tot internet heeft, zoals een smartphone, laptop of Smart TV.
Wat je met streamen kunt doen
Met streamen heb je toegang tot een grote hoeveelheid aan content. Je kunt snel en eenvoudig nieuwe muziek ontdekken en urenlang genieten van je favoriete artiesten. Ook kun je de nieuwste films en TV-shows kijken, zonder dat je hoeft te wachten totdat ze op TV zijn. En als dat nog niet genoeg is, kun je zelfs je favoriete spellen spelen via streamingplatforms zoals Google Stadia en GeForce NOW.
Waarvoor je streamen kunt gebruiken
Streamen biedt talloze mogelijkheden, waardoor het voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Zo kun je streamen om te ontspannen en jezelf te vermaken, maar het kan ook gebruikt worden voor educatieve doeleinden of om constant op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Daarnaast is streamen ook handig voor bedrijven die video’s en webinars willen delen met hun klanten of personeel. Of je nu van entertainment houdt of van leren, streamen biedt voor ieder wat wils.
In het kort over streamen
- Je kunt altijd en overal toegang hebben tot jouw favoriete films, series, games en muziek.
- Je hoeft niets te downloaden om te kunnen kijken of luisteren.
- Je kunt het streamen op verschillende apparaten doen, zoals je smartphone, tablet, computer of televisie.
- Je kunt zelf bepalen wat je wilt kijken of luisteren zonder gebonden te zijn aan een vast programma van een tv-zender of radiostation.
- Je kunt gebruik maken van een abonnement om toegang te krijgen tot een brede selectie van content of je kunt kiezen voor eenmalige huur of aankoop van content.
- Je kunt vaak kiezen uit verschillende talen en ondertitelingsopties.
- Je krijgt vaak persoonlijke aanbevelingen op basis van je kijk- en luistergedrag.
- Je kunt pauzeren, terugspoelen en vooruitspoelen tijdens het kijken of luisteren.
- Je kunt live streams volgen of achteraf content terugkijken of -luisteren.
- Je kunt door middel van interactie (zoals live chat of polls) deel uitmaken van het publiek dat naar een livestream kijkt.
Problemen met streamen?
Als je regelmatig streamt, kan het voorkomen dat je problemen tegenkomt zoals buffering of vertragingen in de stream. In deze lijst vind je een aantal van de meest voorkomende problemen met streamen en hoe je ze kunt oplossen.
1. Slechte internetverbinding
Jouw stream kan buitengewoon traag zijn of zelfs helemaal niet werken als jouw internetverbinding slecht is. Dit kan veroorzaakt worden door een lage uploadsnelheid of zelfs helemaal geen internetverbinding.
2. Buffering
Bufferproblemen tijdens het streamen kunnen optreden als de videostream de mogelijkheden van jouw internetverbindingen overstijgt. Dit kan leiden tot langere laadtijden en soms zelfs tot het crashen van de stream.
3. Slechte kwaliteit van de stream
Soms kan het voorkomen dat de kwaliteit van de stream laag is en het lijkt alsof je naar een pixelachtig scherm kijkt waarvan de beelden niet vloeiend zijn. Dit kan worden veroorzaakt door ofwel technische problemen bij de streamer ofwel door beperkte bandbreedte op jouw kant.
4. Verbroken verbinding
Een verbroken verbinding tijdens het streamen kan frustrerend zijn, vooral als dit gebeurt op het hoogtepunt van een evenement. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder zwakke netwerkverbindingen en problemen met de streamingserver.
5. Incompatibele apparaten
Soms kan het voorkomen dat de gekozen streamingapp of het gekozen apparaat niet compatibel is met elkaar. Hierdoor kan het voorkomen dat je niet kunt streamen of dat je problemen hebt bij het afspelen van een video of geluid.
6. Vertraging in het geluid
Als de transmissiesnelheid van de stream (bijvoorbeeld een livestream) niet optimaal is, kan er vertraging optreden in het geluid vergeleken met de beelden die je ziet. Het geluid is dan niet synchroon met de beelden en dat kan heel vervelend zijn voor de kijker.
7. Problemen met het afspelen van de video
Soms kan het voorkomen dat de streamer het bestand niet juist uploadt of de gebruikte codec niet werkt op jouw apparaat. Hierdoor kan het afspelen van de video haperen of dat de video helemaal niet te zien is.
8. Problemen met de streamingserver
Als de streamingserver niet goed werkt, kan het voorkomen dat de stream helemaal niet beschikbaar is. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder serveronderhoud, overbelasting of technische problemen.
9. Streamingplatform dat geen toegang biedt
Sommige streamingprogramma’s zijn beperkt tot specifieke landen of regio’s. Het kan voorkomen dat je de stream niet kunt openen of viewen omdat jouw locatie niet overeenkomt met het land waar de stream beschikbaar is.
10. Verschillen in ervaring tussen mobiel en desktop streaming
Streamingervaringen kunnen aanzienlijk verschillen tussen mobiel en desktop streaming. Mobiele apparaten hebben bijvoorbeeld vaak minder krachtige processoren en minder bandbreedte dan computers, waardoor ze gevoeliger zijn voor buffering en vertragingen.