Je staat niet alleen
  • Hoe het werkt
  • Problemen
  • Voor- en nadelen
Geen resultaten
Toon alle resultaten
Je staat niet alleen
  • Hoe het werkt
  • Problemen
  • Voor- en nadelen
Geen resultaten
Toon alle resultaten
Je staat niet alleen
Geen resultaten
Toon alle resultaten
Home Hoe het werkt

Zakelijk leasen uitgelegd: wat is het en hoe werkt het?

Door Michelle
28 april 2023
in Hoe het werkt

Als jij op zoek bent naar een zakelijke auto, dan kun je ervoor kiezen om te leasen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Bij zakelijk leasen huur je als ondernemer een auto voor langere tijd, waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt en alle zaken rondom onderhoud en verzekering geregeld zijn. In dit artikel lees je meer over de verschillende vormen van zakelijk leasen en waar je op moet letten bij het aangaan van een leasecontract.

Inhoudsopgave

  • Wat is zakelijk leasen?
  • Hoe werkt zakelijk leasen?
  • Problemen met zakelijk leasen?

Wat is zakelijk leasen?

Zakelijk leasen is een vorm van financieren waarbij je een auto, vrachtwagen of ander voertuig huurt voor een bepaalde periode. In plaats van de volledige aankoop of financiering van het voertuig, betaal je maandelijkse huurkosten voor het gebruik ervan. Dit betekent dat jij niet de eigenaar van het voertuig bent, maar wel de voordelen van het rijden met een voertuig hebt zonder de financiële lasten van aankoop of onderhoud te hoeven dragen. Zakelijk leasen kan vooral gunstig zijn voor bedrijven die geld willen besparen of zich willen richten op hun kernactiviteiten, zoals in de transport- of logistieke sector.

Het voordeel van zakelijk leasen is dat de kosten overzichtelijk blijven en niet in een keer betaald hoeven te worden. Ook brengt het huurbetalingen voor voertuigen niet met zich mee. Daarnaast worden de kosten van onderhoud en reparaties meestal gedekt door de leasemaatschappij. Door te leasen wordt de druk op jouw bedrijf weggenomen om te investeren in nieuwe voertuigen of om te sparen voor reparatiekosten. Een ander voordeel is dat jij geen zorgen hoeft te maken over de restwaarde van het voertuig. Dit is de waarde van het voertuig na het einde van het leasecontract en het is niet jouw taak om het aan het einde van de huurperiode te verkopen.

Hoe werkt zakelijk leasen?

Zakelijk leasen: hoe gebruik je het?

Wanneer je als bedrijf een auto wilt gebruiken zonder deze direct aan te schaffen, dan kun je kiezen voor zakelijk leasen. Dit houdt in dat je een contract afsluit met een leasemaatschappij voor een bepaalde periode, waarin je gebruik mag maken van de auto. Hierbij wordt alles voor je geregeld, van de verzekering en het onderhoud tot aan de wegenbelasting. Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de auto, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten.

Wat kun je allemaal met zakelijk leasen?

Zakelijk leasen biedt je de mogelijkheid om op een flexibele manier gebruik te maken van een auto. Je kunt kiezen uit verschillende leasetermijnen, zodat je niet vastzit aan langdurige contracten. Bovendien kun je kiezen uit verschillende soorten leasevormen, zoals operational lease of financial lease, waarbij je zelf bepaalt of de auto uiteindelijk wel of niet jouw eigendom wordt. Hierdoor kun je het leasen van een auto eenvoudig aanpassen aan jouw specifieke behoeften en budget.

Waarvoor kun je zakelijk leasen gebruiken?

Zakelijk leasen is erg handig voor bedrijven die gebruik willen maken van een auto, maar geen grote investering willen doen. Het biedt je de mogelijkheid om snel en eenvoudig een auto te gebruiken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onderhoud of reparatie. Bovendien kun je door het leasen van een auto flexibel blijven en snel inspelen op veranderingen in de bedrijfsvoering. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk extra auto’s leasen wanneer je bedrijf groeit, of juist auto’s inleveren wanneer je wilt besparen op kosten. Zo biedt het leasen van een auto jou en je bedrijf de nodige flexibiliteit.

In het kort over zakelijk leasen

  1. Je least een auto voor zakelijk gebruik.
  2. Het is een vorm van een huurcontract.
  3. Je betaalt voor het gebruik van de auto in plaats van het bezit ervan.
  4. Je hoeft geen grote investering te doen om een auto aan te schaffen.
  5. Het maandbedrag is vaak inclusief onderhoud en verzekering.
  6. Je hebt geen omkijken naar vervangend vervoer bij onderhoud of reparatie.
  7. Je rijdt altijd in een recente auto zonder dat je hem zelf hoeft te verkopen of in te ruilen.
  8. Je hoeft je geen zorgen te maken over de restwaarde van de auto.
  9. Je kunt de leasekosten als bedrijfskosten opvoeren en profiteren van belastingvoordeel.
  10. Zakelijk leasen kan aantrekkelijker zijn dan kopen omdat je niet afhankelijk bent van de afschrijving van de auto.

Problemen met zakelijk leasen?

Als je overweegt om zakelijk te leasen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijke problemen. Hieronder hebben we een lijst voor je samengesteld om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

1. Beperkte keuze van voertuigen

Als je zakelijk least, ben je vaak beperkt in je keuze van voertuigen. Het aanbod van leasemaatschappijen is niet zo groot als bij dealers. Dit kan betekenen dat je niet het voertuig kunt leasen dat je eigenlijk graag zou willen hebben.

2. Beperkte flexibiliteit

Het leasen van een voertuig betekent dat je voor een bepaalde periode aan een contract vastzit. Dit kan betekenen dat je minder flexibel bent in het veranderen van je voertuig of het vroegtijdig beëindigen van het contract.

3. Hogere kosten op lange termijn

Hoewel het leasen van een voertuig initieel lagere maandelijkse kosten kan hebben dan het kopen ervan, kan het op de lange termijn meer kosten. Na afloop van het leasecontract heb je geen eigendom van het voertuig en moet je opnieuw een contract aangaan om hetzelfde of een nieuw voertuig te leasen.

4. Strikte kilometerlimieten

De meeste leasecontracten hebben een beperking van het aantal kilometers dat je mag rijden. Dit kan betekenen dat je extra kosten moet betalen als je boven de limiet uitkomt, waardoor het leasen uiteindelijk duurder kan zijn dan je had verwacht.

5. Reparatiekosten

Als je een leaseauto beschadigt of een technisch probleem ervaart, ben jij als leaser verantwoordelijk voor het betalen van de reparatiekosten. Dit kan onvoorziene kosten met zich meebrengen waar je geen rekening mee hebt gehouden.

6. Aan het contract gebonden

Als je een leasecontract hebt getekend, ben je gebonden aan de voorwaarden van het contract. Dit betekent dat je eventuele wijzigingen niet kunt doorvoeren zonder de goedkeuring van de leasemaatschappij. Dit kan betekenen dat je minder controle hebt over je eigen voertuig en waar je het voor kunt gebruiken.

7. Hogere verzekeringstarieven

Als je een leaseauto hebt, is de verzekeringspremie meestal hoger dan bij een voertuig dat je zelf hebt gekocht. Dit komt doordat de verzekeraar een hoger risico ziet in het verzekeren van een geleaset voertuig.

8. Extra kosten bij beëindiging contract

Als je een leasecontract vroegtijdig wilt beëindigen, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Dit kan onder meer slaan op boetes wegens contractbreuk en kosten voor het vervroegd aflossen van het financieringsbedrag.

9. Beperkte aanpassingsmogelijkheden

Als je een leaseauto hebt, zijn er beperkte mogelijkheden om het voertuig aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om veranderingen aan de buitenkant of aanpassingen aan de motor. Dit komt doordat de leasemaatschappij behandelingen ziet als beschadiging van het pand.

10. Beperking van gebruik

Veel lease contracten hebben een beperking op het gebruik van het voertuig. Als het voertuig niet professioneel gebruikt wordt, is het duidelijk dat de leaser minder controle over het voertuig heeft en het gebruik ervan beperkt moet zijn. Dit kan betekenen dat het voertuig niet gebruikt mag worden voor persoonlijke activiteiten, zoals familie-uitjes of reizen.

Gerelateerde berichten

Hoe het werkt

Hoe werkt crowdfunding: een duidelijke uitleg

Wil je geld inzamelen voor je start-up, creatief project of goede doel, maar heb je geen zin om naar een...

5 juni 2023
Hoe het werkt

Zo speel je Rummikub: een duidelijke uitleg over hoe het werkt

Je hebt vast wel eens gehoord van het populaire spel Rummikub. Maar weet jij ook hoe het werkt? Bij Rummikub...

4 juni 2023
Hoe het werkt

Urgentieverklaring aanvragen: uitleg en werkwijze

Als je druk op zoek bent naar een nieuwe woning, maar geen tijd hebt om lang te wachten, is het...

4 juni 2023
Hoe het werkt

Hoe werkt cruise control: een begrijpelijke uitleg

Als je op de snelweg rijdt en je wilt een constante snelheid aanhouden zonder gaspedaal te hoeven geven, kun je...

4 juni 2023
Volgend bericht

18 voor- en nadelen spouwmuurisolatie

Problemen met levensduur tabletbatterij? Volg deze tips

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen

Voordelen en nadelen mountainbiken: een overzicht van 20 punten

5 april 2023

Hoe werkt samenreiskorting van de NS? Dit is wat het precies is

18 april 2023

Oplossingen voor Chrome crasht – Hulp bij crashes

6 april 2023

Skype werkt niet na update? Volg deze tips en oplossingen

3 april 2023

Problemen met Microsoft Excel? Hier zijn de oplossingen!

1 mei 2023

Nieuw

Problemen

10 tips voor problemen met beeld of geluid op PlayStation 5

5 juni 2023
Hoe het werkt

Hoe werkt crowdfunding: een duidelijke uitleg

5 juni 2023
Voor- en nadelen

20 voor- en nadelen van klifduiken

5 juni 2023
Problemen

Vaak voorkomende problemen met Microsoft OneNote

5 juni 2023
Problemen

Vaak voorkomende problemen bij gebruik boorhamer

5 juni 2023
Voor- en nadelen

17 voor- en nadelen van een kies trekken

5 juni 2023

  • Home
  • Privacybeleid
  • Disclaimer
  • Over ons
  • Contact

Disclaimer

Onze website is alleen bedoeld voor demonstratie- en entertainmentdoeleinden. Alle inhoud is deze website op eigen risico te gebruiken. Wij nemen geen aansprakelijkheid voor het gebruik van onze informatie.

Geen resultaten
Toon alle resultaten
  • Hoe het werkt
  • Problemen
  • Voor- en nadelen