Wat als je huis slimmer zou kunnen zijn dan jij? Stel je voor, je komt thuis van een lange dag werken en je slimme huis begroet je met gedempte verlichting, een aangename temperatuur en je favoriete muziek die uit de speakers stroomt. Het lijkt wel magie, toch? Maar het goede nieuws is dat je geen tovenaar hoeft te zijn om dit mogelijk te maken. We delen enkele onmisbare tips die je helpen om je smart home te automatiseren en een leven vol gemak en comfort te creëren. So let’s dive in and make your home a little smarter today.
1. Maak gebruik van slimme verlichting
Verlichting is een essentieel onderdeel van je smart home. Met slimme verlichtingssystemen zoals Philips Hue kun je de verlichting aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Stel bijvoorbeeld timers in zodat de verlichting automatisch aangaat als je thuiskomt of dim de lichten om een ontspannen sfeer te creëren. Met spraakassistenten zoals Google Home of Amazon Alexa kun je zelfs je verlichting bedienen met je stem.
2. Installeer een slimme thermostaat
Met een slimme thermostaat zoals de Nest Learning Thermostat kun je de temperatuur in je huis automatisch regelen. Deze thermostaat leert van je voorkeuren en past het verwarmings- en koelsysteem aan om energie te besparen. Stel bijvoorbeeld een schema in zodat de thermostaat de temperatuur aanpast wanneer je niet thuis bent. Bovendien kun je de thermostaat op afstand bedienen met je smartphone.
3. Gebruik slimme beveiligingscamera’s
Met slimme beveiligingscamera’s kun je je huis op afstand in de gaten houden en beveiligen. Deze camera’s zijn uitgerust met bewegingsdetectie en sturen je een melding op je smartphone als er activiteit wordt gedetecteerd. Je kunt live video bekijken en zelfs communiceren met mensen in je huis via de ingebouwde speaker en microfoon. Sommige camera’s hebben ook functies zoals gezichtsherkenning en geofencing.
4. Automatiseer je gordijnen en raamdecoratie
Met slimme gordijnen of raamdecoratie kun je de hoeveelheid licht in je huis regelen en je privacy behouden. Stel timers in zodat de gordijnen automatisch openen en sluiten op vaste tijden, of bedien ze op afstand met je smartphone. Je kunt zelfs instellen dat de gordijnen sluiten wanneer de zon ondergaat of zich aanpassen aan de weersomstandigheden.
5. Maak gebruik van een slimme deurbel
Een slimme deurbel gaat verder dan alleen het ontvangen van meldingen wanneer er iemand aanbelt. Deze deurbellen hebben een ingebouwde camera waarmee je kunt zien wie er voor de deur staat. Je kunt communiceren met de bezoeker via je smartphone, zelfs als je niet thuis bent. Sommige slimme deurbellen hebben ook functies zoals bewegingsdetectie en opname van videobeelden.
6. Gebruik slimme stopcontacten en schakelaars
Met slimme stopcontacten en schakelaars kun je eenvoudig je apparaten en verlichting automatiseren. Sluit bijvoorbeeld je koffiezetapparaat aan op een slim stopcontact, zodat het automatisch aan gaat wanneer je wakker wordt. Of gebruik een slimme schakelaar om de verlichting in je huis op afstand te bedienen. Met spraakassistenten kun je ook de slimme stopcontacten en schakelaars bedienen met je stem.
7. Maak gebruik van slimme speakers
Slimme speakers zoals Google Home of Amazon Echo kunnen als centraal punt fungeren voor je smart home. Je kunt ze gebruiken om je verlichting, thermostaat en andere slimme apparaten te bedienen met je stem. Daarnaast kunnen slimme speakers muziek afspelen, informatie geven en zelfs vragen beantwoorden. Ze worden steeds slimmer en bieden integratie met verschillende smart home-systemen.
8. Integreer al je slimme apparaten in één systeem
Om het meeste uit je smart home te halen, is het handig om alle slimme apparaten te integreren in één systeem. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een smart home hub zoals Samsung SmartThings of Apple HomeKit. Met zo’n hub kun je verschillende slimme apparaten koppelen en regelen vanuit één app. Hierdoor heb je meer controle en gemak over je smart home.
9. Maak gebruik van geofencing
Geofencing is een handige functie waarmee je je smart home kunt automatiseren op basis van je locatie. Stel bijvoorbeeld in dat de verlichting automatisch aangaat wanneer je thuiskomt of dat de thermostaat de temperatuur aanpast zodra je in de buurt van huis bent. Geofencing maakt gebruik van de GPS op je smartphone om je locatie te bepalen en kan worden ingesteld via slimme home automation-apps.
10. Aan de slag met IFTTT
IFTTT, wat staat voor “If This, Then That”, is een handige tool waarmee je verschillende slimme apparaten en diensten kunt integreren en automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de verlichting automatisch aangaat zodra je een foto op Instagram plaatst, of dat je een melding krijgt op je smartphone wanneer er regen wordt voorspeld. Met IFTTT kun je eindeloos experimenteren en je smart home nog slimmer maken.