Waarschijnlijk heb jij ook wel eens te maken gehad met een kachel die niet naar behoren werkt. Of je nou een houtkachel, pelletkachel of gaskachel hebt, problemen kunnen altijd voorkomen. Het kan erg vervelend zijn als je kachel niet goed werkt en dat kan bovendien gevaarlijk zijn voor jou en je huisgenoten. Daarom is het belangrijk om te weten wat de meest voorkomende problemen zijn en wat je eraan kan doen.
Veelvoorkomende problemen met kachels
Of je nu een houtkachel, gaskachel of elektrische kachel hebt, het kan soms lastig zijn om te zorgen dat deze goed blijft werken. Van thermokoppels die kapotgaan tot roetvorming: er zijn veel problemen die kunnen optreden. Om je te helpen, hebben we hieronder een lijst samengesteld met veelvoorkomende problemen met kachels en hoe je deze kunt oplossen.
1. De kachel gaat niet aan
Misschien is het gas op of is de aansteker defect. Controleer of de gaskraan open staat en probeer de aansteker te vervangen of te repareren.
2. De kachel geeft geen warmte af
De meest voorkomende oorzaak hiervan is een verstopte gasleiding. Schakel de kachel uit en reinig de gasleiding voorzichtig met een stokje of borsteltje. Controleer ook of de thermostaat op de juiste temperatuur staat.
3. De vlammen zijn te groot of te klein
Dit kan duiden op een verkeerd afgestelde gasdrukregelaar. Pas de gasdruk aan volgens de instructies van de fabrikant. Controleer ook of de luchttoevoer goed is afgesteld en niet verstopt zit.
4. Er komt rook uit de kachel
Dit kan veroorzaakt worden door een verstopte schoorsteen. Laat de schoorsteen regelmatig reinigen door een professional om dit te voorkomen. Ook kan dit komen door een verkeerde brandstof of door een defect in de kachel zelf.
5. De kachel maakt rare geluiden
Dit kan komen door versleten onderdelen, zoals de ventilator of het piezo-elektrische element. Laat dit door een professional nakijken en repareer indien nodig.
6. De kachel ruikt naar gas
Dit kan wijzen op een gaslek in de kachel of de gasleiding. Sluit de gaskraan direct en neem contact op met een professional om dit te laten repareren. Wees voorzichtig en ventileer je huis goed totdat het probleem is opgelost.
7. De kachel gaat automatisch uit
Dit kan gebeuren door een te lage gasdruk of een oververhitte kachel. Controleer of de luchttoevoer niet verstopt zit, zodat de kachel goed kan ventileren. Pas eventueel de gasdruk aan. Laat ook de kachel regelmatig nakijken door een professional om problemen te voorkomen.
Wat te doen bij problemen met kachels
Als jij problemen hebt met de kachels in jouw huis, kan dat erg vervelend zijn. Om dit op te lossen, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen.
Ten eerste is het belangrijk om te kijken wat er precies mis is met de kachel. Werkt hij helemaal niet meer? Wordt hij niet warm genoeg? Of maakt hij rare geluiden? Afhankelijk van het probleem, zijn er verschillende oplossingen mogelijk.
Als je er zelf niet uitkomt, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Bijvoorbeeld een monteur die gespecialiseerd is in kachels. Deze kan vaak snel achterhalen wat er aan de hand is en het probleem oplossen.
Als je huurt, kun je contact opnemen met jouw verhuurder of woningbouwcorporatie. Zij verplichten zich namelijk tot het verhelpen en voorkomen van gebreken aan de huurwoning, dus ook aan de kachels. Zij zullen dan een specialist inschakelen om het probleem op te lossen.
Als het probleem zich voordoet bij een open haard, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Er kan bijvoorbeeld roet of koolstofdioxide vrijkomen. In dat geval is het verstandig om het raam open te zetten en de open haard uit te laten. Schakel ook in dit geval een specialist in om het probleem op te lossen.
Kortom, bij problemen met kachels zijn er verschillende stappen om het op te lossen. Of je nu zelf zoekt naar een oplossing, een specialist inschakelt of contact opneemt met jouw verhuurder, er is altijd een oplossing voorhanden. Zorg er in ieder geval voor dat je veilig te werk gaat en het probleem op tijd oplost, zodat je weer kunt genieten van een warm huis.