Ben jij ook weleens geconfronteerd met een radiator die niet goed werkt? Of het nu gaat om een kamer die niet warm genoeg wordt of een radiator die helemaal niet meer werkt, er zijn verschillende veelvoorkomende problemen met radiatoren waar je tegenaan kunt lopen. We zetten de meest voorkomende problemen op een rijtje en geven we je tips over hoe je ze kunt oplossen.
Veelvoorkomende problemen met radiatoren
Als je thuis radiatoren hebt, kan het soms voorkomen dat ze niet optimaal werken. Dit kan variëren van lichte irritaties tot grote problemen met de warmtevoorziening in huis. In deze lijst vind je veelvoorkomende problemen met radiatoren en hoe je ze kunt oplossen.
1. Lekkende radiatoren
Als jouw radiatoren lekken, kan dit worden veroorzaakt door corrosie binnenin de radiator. Dit kan weer het gevolg zijn van ouderdom of slechte waterkwaliteit in je verwarmingssysteem. Het kan ook zijn dat de lekkage wordt veroorzaakt door een verroeste of beschadigde leidingverbinding.
2. Radiatoren die niet opwarmen
Een mogelijke reden dat jouw radiator niet opwarmt, is dat de waterdruk van je verwarmingssysteem te laag is. Het kan ook zijn dat er lucht vastzit in de leidingen, waardoor het water niet naar de radiator kan stromen. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat de thermostaatknop of het afsluitventiel van de radiator kapot is.
3. Radiatoren die niet uitschakelen
Als je radiator blijft verwarmen nadat je de thermostaat in een andere stand hebt gezet, kan het zijn dat de thermostaatknop van de radiator vastzit. Het kan ook zijn dat de thermostaatknop wordt geblokkeerd door vuil of corroderende ventilatoren. Als de thermostaatknop goed werkt, bekijk dan de druk op je verwarmingssysteem. Ook kan het zijn dat er een fout zit in het regelsysteem voor je verwarming.
4. Vreemde geluiden uit de radiatoren
Als je vreemde geluiden hoort uit je radiatoren, kan dit worden veroorzaakt door luchtophoping in de leidingen of de radiatoren. Dit kan ook het gevolg zijn van de opeenhoping van vuil of corrosie binnenin de radiatoren. Het kan ook zijn dat je niet-genormaliseerde watertemperatuur te hoog ligt.
5. Afkoelende radiatoren
Als je radiatoren koud worden, kan dit worden veroorzaakt door een gebrek aan waterdruk in je verwarmingssysteem. Het kan ook zijn dat er lucht vastzit in de leidingen waardoor het water niet kan circuleren. Het kan ook zijn dat de radiator wordt geblokkeerd door vuil of corrosie of dat de ketel een storing heeft.
6. Oververhitte radiatoren
Als je radiatoren oververhit raken, kan dit worden veroorzaakt door een te hoge waterdruk in je verwarmingssysteem, waardoor de radiatoren niet meer goed kunnen functioneren. Het kan ook zijn dat de radiatoren worden geblokkeerd door vuil of corrosie, waardoor ze te heet worden en uiteindelijk oververhit raken. Controleer ook of de thermostaatknop van de radiator wel naar behoren werkt.
7. Verstopte radiatoren
Als je radiatoren verstopt zijn, kan dit het gevolg zijn van de opeenhoping van vuil, grijs slib en andere onzuiverheden. Dit soort vuil kan zich ophopen in de leidingen en uiteindelijk de radiatoren blokkeren, waardoor ze niet meer goed kunnen functioneren. Een oplossing hiervoor is je verwarmingssysteem laten doorspoelen.
8. Onjuiste installatie van radiatoren
Als jouw radiatoren verkeerd zijn geïnstalleerd, kan je verwarmingssysteem niet goed functioneren. Dit kan worden veroorzaakt door een verkeerde plaatsing of het verkeerd aansluiten van de leidingen. Je kunt dit probleem alleen oplossen door de radiatoren opnieuw te (laten) installeren.
9. Problemen met de thermostaatknop
Zonder een goede thermostaatknop werkt de radiator niet correct. Een probleem kan daar liggen indien de knop niet juist aangesloten is of defect raakt. Het kan ook zijn dat er vuil of corrosie zich ophoopt rond de knop, waardoor die blokkeert. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om de thermostaatknop te vervangen.
10. Problemen met de ketel
Als je radiatoren problemen ondervinden, kan het probleem ook in de ketel zitten. De ketel kan bijvoorbeeld defect zijn, te veel druk hebben of er kan een probleem zijn met de watertoevoer. Een professionele loodgieter zou hier bij moeten helpen ineens.
Wat te doen bij problemen met radiatoren
Heb jij problemen met je radiatoren en weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om deze problemen op te lossen.
Als eerste, controleer of de radiatoren goed zijn ontlucht. Als er lucht in de leidingen zit, kan de warmte niet goed doorstromen en zal de radiator niet goed werken. Om een radiator te ontluchten, heb je een speciale sleutel nodig die je op het ontluchtingsventiel aan de bovenkant van de radiator moet draaien tot er water uit komt.
Als de radiator nog steeds niet goed werkt na het ontluchten, kan het zijn dat er een verstopping in het systeem zit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door vuil dat zich heeft opgehoopt in de leidingen. In dat geval kan het nodig zijn om het systeem te laten spoelen door een professionele cv-installateur.
Een andere mogelijkheid is dat er een probleem is met de thermostaat of de thermostaatknop. Controleer of deze goed staat ingesteld en of de batterijen nog goed zijn. Als dit niet het geval is, vervang dan de batterijen of neem contact op met een installateur om de thermostaat te laten repareren.
Als laatste, als de radiatoren helemaal niet werken, kan het zijn dat er een probleem is met de cv-ketel. Controleer of de ketel aan staat en of er voldoende waterdruk is. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met een installateur om het probleem op te lossen.
Onthoud dat het altijd belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het werken aan een cv-systeem. Als je twijfelt, neem dan contact op met een professionele installateur om je te helpen. Zij hebben de kennis en ervaring om eventuele problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat je huis veilig en warm blijft.