Wanneer je een baan hebt waarvoor je veel moet reizen, kan een auto van de zaak aantrekkelijk zijn. Het heeft namelijk een aantal voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen auto te kopen of te leasen en ben je verzekerd van een betrouwbare auto die altijd beschikbaar is. Echter, er zijn ook nadelen aan een auto van de zaak verbonden waarmee je rekening moet houden.
10 voordelen van een auto van de zaak
Als je een baan hebt waarin je veel onderweg bent of veel klanten moet bezoeken, kan een auto van de zaak een groot voordeel zijn. Het scheelt niet alleen kosten, maar je hebt ook nog eens de beschikking over een representatieve auto. Hieronder zetten we nog meer voordelen voor je op een rij.
1. Geen kosten voor eigen auto
Als je een auto van de zaak hebt, hoef je geen kosten meer te maken voor je eigen auto. Geen brandstof, verzekering, onderhoud of belasting meer. Alles wordt betaald door de zaak.
2. Geen risico bij schade
Als je schade hebt met je eigen auto, betaal je vaak zelf een deel van de kosten. Bij een auto van de zaak hoef je je hier geen zorgen over te maken. De zaak betaalt alle kosten. Je rijdt dus met een gerust hart.
3. Representatief voor de zaak
Een auto van de zaak kan in de meeste gevallen worden bedrukt met het logo of de naam van het bedrijf. Hierdoor rijd je niet alleen in een representatieve auto, maar promoot je ook nog eens het bedrijf.
4. Hogere leaseauto bij hogere functie
Bij hogere functies binnen het bedrijf kunnen vaak duurdere auto’s van de zaak worden uitgekozen. Het is dus niet alleen een handige en voordelige manier van vervoer, maar kan ook nog eens bijdragen aan de status binnen het bedrijf.
5. Gemakkelijk private gebruik regelen
Als je een auto van de zaak hebt, kun je vaak ook privé gebruik maken van de auto. Dit kun je meestal gemakkelijk regelen bij de werkgever. Zo hoef je niet zelf op zoek naar een tweede auto.
6. Nieuwe auto van de zaak
Wanneer je een auto van de zaak hebt, heb je vaak de keuze uit nieuwe auto’s. Hierdoor rijd je in een relatief nieuwe en goed onderhouden auto wat het comfort en de veiligheid vergroot.
7. Hogere restwaarde van de auto
Bij een auto van de zaak wordt er vaak goed voor de auto gezorgd en regelmatig onderhoud verricht. Hierdoor behoudt de auto zijn waarde en kan deze bij verkoop of inruil meer opleveren dan een privé auto.
8. Lagere bijtelling bij elektrische auto’s
Als je kiest voor een elektrische auto als auto van de zaak, betaal je minder bijtelling dan bij een benzine of diesel auto. Dit kan een flinke financiële besparing opleveren.
9. Geen gedoe met fiscale regelingen
Bij een auto van de zaak zijn de fiscale regelingen in handen van de werkgever. Hierdoor hoef je jezelf nooit druk te maken over belastingzaken of andere administratieve rompslomp.
10. Comfortabel en veilig rijden
Een auto van de zaak wordt vaak goed onderhouden en regelmatig gecontroleerd. Hierdoor rijdt de auto comfortabel en veilig wat bijdraagt aan de rijervaring en het verhogen van het rijgemak.
In het kort over een auto van de zaak
- De auto van de zaak is meestal een leaseauto die door de werkgever ter beschikking wordt gesteld aan de werknemer.
- Het gaat vaak om een representatieve auto die past bij de functie van de werknemer.
- De auto van de zaak heeft doorgaans een hogere aanschafwaarde en meer luxe opties dan een particuliere auto.
- De werkgever draagt de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekering en wegenbelasting.
- De bestuurder van de auto van de zaak is zelf verantwoordelijk voor het betalen van de bijtelling.
- Het gebruik van de auto van de zaak is vaak beperkt tot zakelijke ritten.
- De auto van de zaak voldoet aan de geldende milieu-, veiligheids- en comforteisen.
- De auto van de zaak kan worden ingezet als visitekaartje van het bedrijf en kan zo bijdragen aan een professionele uitstraling.
- Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om de auto van de zaak ook voor privédoeleinden te gebruiken, tegen een hogere bijtelling.
- De keuze voor een specifiek type en merk auto van de zaak kan afhangen van de werkgever, de functie van de werknemer en het beschikbare budget.
10 nadelen van een auto van de zaak
Als je een auto van de zaak hebt, lijkt het misschien de ideale oplossing. Je hebt altijd een auto ter beschikking en hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden die je zeker in overweging moet nemen.
1. Beperkte keuze vrijheid
Als je een auto van de zaak hebt, ben je gebonden aan de keuzes die je werkgever maakt. Het kan zijn dat je niet de auto krijgt die je zelf zou hebben gekozen als je er zelf een had mogen uitzoeken.
2. Riscio dat je minder zuinig omgaat met de auto
Als je de auto van de zaak niet zelf hebt gekocht en betaald, kan het zijn dat je minder zuinig omgaat met de auto. Je bent minder voorzichtig en denkt minder na over eventuele kosten bij schade.
3. Hogere bijtelling
Als je een auto van de zaak hebt, moet je bijtelling betalen. Dit is een bedrag dat bij je belastbaar inkomen wordt opgeteld. Hierdoor kan je belasting hoger uitvallen.
4. Geen privégebruik toegestaan
Sommige werkgevers staan geen privégebruik toe van de auto van de zaak. Dit kan vervelend zijn als je de auto ook voor privédoeleinden zou willen gebruiken.
5. Bureaucratie omtrent woon-werkverkeer
Als je een auto van de zaak hebt, moet je bijhouden hoeveel kilometers je rijdt voor woon-werkverkeer. En moet je aangeven of je ook zakelijke kilometers maakt.
6. Hoge kosten bij schade
Als er schade is aan de auto van de zaak, kunnen de kosten hoog oplopen. Deze kosten kunnen voor jou zijn als je bijvoorbeeld zelf schuldig bent aan de schade.
7. Afhankelijkheid van de werkgever
Als je een auto van de zaak hebt, ben je afhankelijk van je werkgever. Bijvoorbeeld als je van baan verandert, kan het zijn dat je de auto moet inleveren.
8. Verlies van recht op OV-jaarkaart
Als je een auto van de zaak hebt, kan het zijn dat je recht op een OV-jaarkaart vervalt. Hierdoor kan het duurder uitvallen als je met het openbaar vervoer wilt reizen.
9. Gebrekkige verzekering
De auto van de zaak kan minder goed verzekerd zijn dan een auto die je zelf hebt gekocht. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed verzekerd bent bij schade.
10. Geen recht op aanschafsubsidies
Als je een auto van de zaak hebt, heb je geen recht op aanschafsubsidies of andere belastingvoordelen voor de aanschaf van een auto. Dit kan nadelig uitpakken als je zelf een auto zou willen kopen.
Conclusie
Als je een auto van de zaak overweegt, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Enerzijds biedt deze optie financiële voordelen, zoals het niet hoeven betalen van BPM en het kunnen aftrekken van de btw. Daarnaast kan het gemakkelijker zijn om een representatieve auto te hebben voor zakelijke afspraken.
Anderzijds zijn er ook nadelen die de moeite waard zijn om te overwegen. Zo moet je bijvoorbeeld bijtelling betalen als je de auto ook privé gebruikt. Daarnaast zijn er bijkomende kosten, zoals onderhoud, verzekering en brandstof. Ook kan het hebben van een auto van de zaak gevolgen hebben voor je pensioen en toeslagen.
Het is dus belangrijk om goed af te wegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Denk hierbij niet alleen aan je financiële situatie, maar ook aan je persoonlijke behoeften en wensen. Zo kan het hebben van een auto van de zaak bijvoorbeeld goed passen bij een drukke baan met veel zakelijke afspraken, maar minder geschikt zijn als je weinig rijdt en liever zelf een eigen auto hebt.
Kortom, een auto van de zaak kan financiële voordelen bieden en handig zijn voor zakelijke afspraken, maar het is belangrijk om alle aspecten goed af te wegen voordat je besluit om deze optie te nemen.