Als je als werknemer een auto van de zaak rijdt, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met bijtelling. Dit houdt in dat de belastingdienst een bepaald bedrag bij je salaris optelt, omdat je gebruik maakt van de auto van de zaak. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van bijtelling? Lees hier alles over.
5 voordelen van bijtelling
Als je in een leaseauto rijdt, betaal je vaak bijtelling. Dit is een vast bedrag dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Maar wist je dat er ook voordelen aan bijtelling zitten? In deze lijst zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij.
1. Je kunt privé ook gebruik maken van de leaseauto
Wanneer je een leaseauto hebt, hoef je niet meer zelf te investeren in het kopen, onderhouden en verzekeren van een auto. Daarnaast kun je de auto ook privé gebruiken, zonder dat je hiervoor extra kosten hoeft te maken. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld weekendjes weg of boodschappen doen.
2. Je kunt op kosten besparen
Bijtelling kan gunstig zijn als je veel zakelijke kilometers rijdt. Hierbij kun je namelijk kosten besparen door bijvoorbeeld minder brandstof te verbruiken en minder slijtage aan de auto te hebben. Daarnaast zijn sommige leaseauto’s zuiniger in gebruik dan particuliere auto’s.
3. Je kunt profiteren van de nieuwste technologieën
Leaseauto’s worden vaak uitgerust met de nieuwste technologieën. Denk bijvoorbeeld aan een navigatiesysteem, parkeersensoren en rijassistentie. Dit kan het rijden veiliger en efficiënter maken. Daarnaast kun je genieten van luxe zoals een ingebouwde airconditioning of stoelverwarming.
4. Je blijft flexibel
Met een leaseauto hoef je je geen zorgen te maken over de restwaarde van de auto. Na afloop van het leasecontract kun je de auto gewoon weer inleveren en weer verder gaan met je werk of privé leven. Daarnaast kun je vaak ook makkelijk wisselen van auto als je bijvoorbeeld een andere behoefte hebt.
5. Je bent fiscaal voordeliger uit
Wanneer je gebruik maakt van bijtelling, betaal je een vast bedrag per maand voor het privégebruik van de leaseauto. Dit bedrag wordt bij je bruto salaris opgeteld en hierover betaal je belasting. Hierdoor kan het zijn dat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen dan wanneer je zelf een auto koopt en onderhoudt.
In het kort over bijtelling
- De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto.
- Het is een belasting die wordt geheven op het privégebruik van een auto van de zaak.
- De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.
- De bijtelling geldt alleen voor werknemers die een auto van de zaak ter beschikking hebben.
- De bijtelling wordt opgeteld bij het fiscale loon van de werknemer en hierover moet belasting worden betaald.
- Indien de werknemer minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, is er geen bijtelling verschuldigd.
- De bijtelling is niet verschuldigd als de werknemer kan aantonen dat hij de auto uitsluitend zakelijk gebruikt.
- Het is mogelijk om de hoogte van de bijtelling te verlagen door een energiezuinige auto te kiezen of door een afkoopsom te betalen voor het privégebruik.
- De bijtelling kan elk jaar veranderen door wijzigingen in de wetgeving of de cataloguswaarde van de auto.
- Bijtelling kan gevolgen hebben voor het recht op toeslagen en de hoogte van een hypotheek.
7 nadelen van bijtelling
Het leasen van een auto van de zaak heeft zo z’n voordelen. Het zorgt immers voor een vloot van representatieve en uniforme voertuigen, zonder dat de werknemer zelf hoeft te investeren in een auto. Maar er zit ook een nadeel aan: de bijtelling. Dit is de nadelen van bijtelling op een rij.
1. Hogere kosten voor privégebruik
Als je een auto van de zaak hebt en deze ook privé gebruikt, betaal je bijtelling. Dit betekent dat je een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen moet optellen. Hierdoor stijgen je kosten voor privégebruik van de auto.
2. Beperkte keuzevrijheid
Als je een auto van de zaak hebt, wordt de keuze van de auto beperkt door de regels omtrent de bijtelling. Je moet namelijk kiezen voor een auto die aan bepaalde eisen voldoet, anders kan de bijtelling hoger uitvallen dan gewenst. Hierdoor heb je minder keuzevrijheid bij het kiezen van een auto.
3. Minder flexibiliteit
Als je een auto van de zaak hebt en je situatie verandert, bijvoorbeeld doordat je minder gaat rijden, kun je niet zomaar van auto wisselen. Je zit namelijk vast aan de auto waarvoor je bijtelling betaalt en deze kun je niet zomaar inruilen voor een goedkopere auto zonder bijtelling.
4. Ingewikkelde administratie
Bijtelling vraagt om een nauwkeurige administratie waarbij je moet bijhouden hoeveel je privé rijdt in de auto van de zaak. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan rittenregistratie. Dit kan een tijdrovend proces zijn en vergt discipline om bij te houden.
5. Hogere loonbelasting
Omdat de bijtelling optelt bij je inkomen, kan het zijn dat je door de bijtelling in een hogere belastingschijf terechtkomt. Dit kan tot gevolg hebben dat je meer loonbelasting moet betalen en dus minder overhoudt van je salaris.
6. Invloed op huur- of hypotheektoeslag
Doordat de bijtelling bij je inkomen opgeteld wordt, kan het zijn dat dit invloed heeft op je recht op huur- of hypotheektoeslag. Deze toeslagen zijn namelijk inkomensafhankelijk, waardoor je recht op toeslag kan verminderen of zelfs vervallen.
7. Negatieve invloed op pensioenopbouw
Doordat je bijtelling betaalt, stijgt je bruto inkomen. Hierdoor kan het zijn dat je een hoger pensioen gaat opbouwen. Echter, omdat je minder netto overhoudt van je salaris vanwege de bijtelling, kan dit ook een negatieve invloed hebben op je pensioenopbouw. Je betaalt immers minder pensioenpremie.
Conclusie
Je merkt dat er zowel voor- als nadelen zitten aan het hebben van bijtelling. Vanuit het perspectief van de werkgever is het een extra kostenpost en kan het invloed hebben op de keuze voor bepaalde werknemers. Aan de andere kant kan het ook een voordeel zijn voor werknemers die zo’n auto anders niet zouden kunnen rijden. Vanuit het perspectief van de overheid is het een manier om het gebruik van milieuvriendelijkere auto’s te stimuleren en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Toch kan het gebruik van bijtelling er ook voor zorgen dat werknemers eerder voor een grotere, meer vervuilende auto kiezen. Al met al blijft bijtelling een ingewikkelde discussie met zowel voor- als nadelen. Het is aan jou om te beslissen wat voor jou de beste optie is.