Je hebt net een bod uitgebracht op je droomhuis en nu staat er een bouwkundige keuring op de planning. Dit is een inspectie van de staat van het huis om eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een bouwkundige keuring? In deze blogpost worden de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
7 voordelen van een bouwkundige keuring
Wist je dat een bouwkundige keuring ontzettend waardevol kan zijn bij het kopen van een huis? Niet alleen voorkom je vervelende verrassingen achteraf, maar het kan ook positief bijdragen aan de onderhandelingspositie. In deze lijst delen we graag alle voordelen van een bouwkundige keuring met je.
1. Voorkomen van onverwachte kosten
Een bouwkundige keuring kan voorkomen dat je onverwachte kosten moet maken na de aankoop van een huis. De keuring geeft namelijk inzicht in de bouwkundige staat van het pand en eventuele gebreken. Zo kun je vooraf inschatten of er kosten zijn die je op korte termijn moet maken of dat er op de langere termijn belangrijke verbouwingen nodig zijn.
2. Onderhandelingspositie verbeteren
Een bouwkundige keuring geeft je ook meer inzicht in de waarde van het huis. Als de keuring gebreken aan het licht brengt, kun je de vraagprijs naar beneden onderhandelen. Ook biedt het inzicht in hoeveel je na aankoop eventueel nog extra moet investeren om het huis in goede staat te krijgen. Dit kan je onderhandelingspositie verbeteren.
3. Veiligheid voorop
Een bouwkundige keuring waarborgt de veiligheid van het pand. Eventuele gebreken of mankementen kunnen inzichtelijk gemaakt worden, waarop vervanging of reparatie mogelijk is. Hierdoor verklein je de kans op onveilige situaties (denk aan loszittende stenen of scheuren in wanden).
4. Besparing op de lange termijn
Een bouwkundige keuring kan ook op de lange termijn zorgen voor besparing. Wanneer je de staat van het pand kent, kun je bijvoorbeeld tijdig (preventief) onderhoudswerkzaamheden (laten) uitvoeren. Dit voorkomt grotere reparaties later en hierdoor bespaar je geld.
5. Inzicht in eventuele verborgen gebreken
Een bouwkundige keuring kan ook verborgen gebreken aan het licht brengen, waar de verkoper of jijzelf geen weet van had. Denk bijvoorbeeld aan bouwfouten of –gebreken, materialen van slechte kwaliteit of andere oorzaken die de constructie aantasten. Wanneer deze vroegtijdig ontdekt worden, kun je deze oplossen voordat het erger wordt.
6. Duurzaamheid
Een bouwkundige keuring kan ook inzicht geven in de mogelijkheden voor verduurzaming van het pand. De inspecteur kan advies geven over energiebesparende maatregelen en mogelijke subsidies. Hierdoor kun je direct bij aankoop van een huis een inschatting maken over de mogelijke besparing in de toekomst.
7. Zekerheid en rust
Een bouwkundige keuring geeft je zekerheid en rust bij het doen van een grote aankoop als een huis. Je weet dan namelijk wat je koopt. Ook verminder je hiermee de kans op vervelende situaties achteraf. Door vooraf de bouwkundige staat van een huis in kaart te brengen, weet je wat je te wachten staat. Dit geeft rust en zekerheid bij de aankoop van een huis.
In het kort over een bouwkundige keuring
- Het betreft een visuele inspectie van de bouwkundige staat van de woning of het gebouw.
- Er wordt gekeken naar de algemene bouwkundige staat, maar ook naar specifieke onderdelen zoals dak, gevels, kozijnen en de fundering.
- Er wordt gekeken naar mogelijk verborgen gebreken, zoals vocht of houtrot.
- Er wordt gekeken naar de staat van het schilderwerk en eventuele aanwezigheid van asbest.
- Er wordt aandacht besteed aan veiligheidsaspecten, zoals de afwezigheid van loszittende tegels of trapleuningen en de aanwezigheid van rookmelders.
- Er wordt een rapport opgesteld met daarin een overzicht van de bevindingen en eventuele reparatiewerkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden.
- In het rapport wordt ook vaak een kostenraming gegeven voor de reparatiewerkzaamheden.
- De keuring wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van het aankoopproces van een woning of gebouw.
- Een bouwkundige keuring kan ook nuttig zijn voor eigenaren van een woning of gebouw die een goed overzicht willen krijgen van de staat van hun pand.
- Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een ervaren en gecertificeerde bouwkundige.
10 nadelen van een bouwkundige keuring
Als je van plan bent om een huis te kopen of te verkopen, is een bouwkundige keuring geen overbodige luxe. Toch zijn er enkele nadelen aan verbonden. Eerlijkheidshalve is het belangrijk om deze aandachtig te bekijken alvorens een definitieve beslissing te nemen.
1. Kosten
Er zijn kosten verbonden aan een bouwkundige keuring. Dit kan voor sommige mensen een drempel zijn om de keuring te laten uitvoeren.
2. Tijd
Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kost tijd. Je moet een afspraak maken, de keurder moet langs komen en je moet aanwezig zijn bij de keuring. Dit kan hinderlijk zijn als je het druk hebt.
3. Ontdekken van gebreken
Tijdens een bouwkundige keuring kunnen er gebreken aan het licht komen. Dit kan leiden tot extra kosten voor reparaties of onderhoud. Dit kan een vervelende verrassing zijn.
4. Onzekerheid wegnemen
Als er tijdens de bouwkundige keuring gebreken worden ontdekt, kan dat onzekerheid teweeg brengen. Je weet dan niet zeker of je de woning wel wil kopen en of de kosten van de reparaties verantwoord zijn.
5. Geen garantie op uitkomst
Een bouwkundige keuring geeft geen garantie op het ontdekken van alle gebreken in een woning. Er is altijd kans dat er nog verborgen gebreken achteraf aan het licht komen.
6. Keurder kan fouten maken
Mensen zijn niet perfect en de keurder kan ook fouten maken tijdens de bouwkundige keuring. Hierdoor kan er informatie gemist worden of kan er een verkeerde beslissing worden genomen.
7. Emotionele betrokkenheid
Je kan emotioneel betrokken zijn bij de woning en dat kan de objectiviteit van de bouwkundige keuring beïnvloeden. Hierdoor kunnen er gebreken over het hoofd worden gezien.
8. Onnodige reparaties
Soms worden er gebreken ontdekt die niet direct gerepareerd of vervangen hoeven te worden. Dit kan leiden tot onnodige reparaties die geld kosten en onnodige overlast veroorzaken.
9. Niet alle bouwkundige keurders zijn gelijk
Er bestaat een verschil in kwaliteit tussen bouwkundige keurders. Het is belangrijk om een goede en betrouwbare keurder te kiezen om een goed resultaat te krijgen.
10. Beperkingen van de keuring
Een bouwkundige keuring heeft beperkingen. Er kan geen garantie worden gegeven voor verborgen gebreken of voor toekomstige reparaties. Ook kan er geen inschatting worden gegeven van de levensduur van alle onderdelen van het huis.
Conclusie
Als je overweegt om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, is het belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen vanuit verschillende perspectieven.
Vanuit het perspectief van een koper kan een bouwkundige keuring helpen om eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen voordat je een huis koopt. Dit kan ervoor zorgen dat je geen financiële verrassingen krijgt na de aankoop. Aan de andere kant kan een bouwkundige keuring ook enkele nadelen hebben, zoals de extra kosten en onzekerheid over wat er precies aan het licht zal komen.
Als verkoper kan een bouwkundige keuring van pas komen om te laten zien dat het huis in goede staat is en potentiële kopers gerust te stellen. Maar het kan ook minder gunstig uitpakken en gebreken aan het licht brengen die je liever niet had willen weten.
Vanuit het perspectief van een hypotheekverstrekker kan een bouwkundige keuring helpen om het risico op verborgen gebreken te verkleinen en dus het risico op verlies van de investering. Maar het kan ook leiden tot aanvullende verplichtingen en extra kosten.
Concluderend kunnen we stellen dat een bouwkundige keuring zowel voor- als nadelen heeft, afhankelijk vanuit welk perspectief je kijkt. Het is aan jou om te beslissen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Een bouwkundige keuring kan je namelijk helpen om financiële verrassingen te voorkomen, maar het kan ook leiden tot extra kosten en onzekerheid over het huis. Het is daarom belangrijk om vooraf goed af te wegen of dit voor jou de juiste keuze is.