Als je overweegt om als zzp’er aan de slag te gaan, is het oprichten van een eenmanszaak wellicht de meest voor de hand liggende optie. Bij deze rechtsvorm ben je als ondernemer namelijk 100 procent eigenaar, waardoor je volledige controle hebt over je bedrijfsvoering. Maar net als bij elke andere rechtsvorm, heeft een eenmanszaak ook zo zijn nadelen. We gaan in op de voor- en nadelen van een eenmanszaak. Zo kun je een goede keuze maken of deze rechtsvorm bij jou en je onderneming past.
10 voordelen van een eenmanszaak
Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, is het belangrijk om na te denken over de rechtsvorm. Een eenmanszaak kan een goede keuze zijn, omdat het enkele voordelen heeft ten opzichte van andere rechtsvormen. In deze lijst zetten we de belangrijkste voordelen van een eenmanszaak voor je op een rij.
1. Jij hebt volledige controle over je bedrijf
Als eigenaar van een eenmanszaak heb jij alle controle over de beslissingen die genomen worden binnen je bedrijf. Je hoeft geen rekening te houden met andere aandeelhouders of directieleden en kunt zelf bepalen welke richting je op wilt gaan.
2. Jij hebt minder kosten en verplichtingen
Een eenmanszaak heeft minder kosten en verplichtingen dan bijvoorbeeld een BV. Zo hoef je geen aandelenkapitaal in te brengen en heb je minder administratieve verplichtingen. Ook betaal je minder belasting dan bij andere rechtsvormen.
3. Jij kunt makkelijker inspelen op veranderingen
Als eigenaar van een eenmanszaak kun je makkelijker inspelen op veranderingen in de markt. Je hoeft geen toestemming te vragen aan anderen om bijvoorbeeld een nieuwe productlijn te lanceren of te investeren in nieuwe technologieën.
4. Jij hebt meer flexibiliteit
Als eenmanszaak ben je niet gebonden aan bepaalde werkuren of regels en voorschriften van anderen. Je kunt zelf bepalen hoeveel en wanneer je werkt en kunt hierdoor makkelijk je werk en privéleven combineren.
5. Jij hebt snellere besluitvorming
In een eenmanszaak zijn er geen vergaderingen of overleggen waarin beslissingen genomen moeten worden. Hierdoor kun je sneller besluiten maken en direct actie ondernemen als dat nodig is.
6. Jij hebt minder risico’s
Als eigenaar van een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden en verliezen, maar de risico’s zijn over het algemeen minder groot dan bij andere rechtsvormen zoals een BV.
7. Jij hebt meer persoonlijk contact met je klanten
Als eenmanszaak kun je makkelijker persoonlijk contact leggen met je klanten. Dit leidt vaak tot een betere relatie en meer klanttevredenheid, wat uiteindelijk kan leiden tot meer omzet.
8. Jij kunt sneller besluiten nemen
In een eenmanszaak hoef je geen rekening te houden met andere partijen en kun je dus sneller besluiten nemen. Dit kan leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering en meer winst.
9. Jij kunt makkelijker innovatief zijn
Als eigenaar van een eenmanszaak kun je makkelijker innovatief zijn omdat je niet afhankelijk bent van anderen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijk experimenteren met nieuwe producten of diensten.
10. Jij betaalt minder belasting
Eenmanszaken betalen minder belasting dan bijvoorbeeld BV’s omdat ze gebruik kunnen maken van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Je kunt hierdoor meer geld overhouden om te investeren in je bedrijf.
In het kort over een eenmanszaak
- Eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij één persoon eigenaar is en verantwoordelijkheid draagt.
- De eigenaar is persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen van de onderneming.
- Eenmanszaak is zeer eenvoudig en snel op te richten zonder bijzondere formaliteiten.
- Eenmanszaak maakt geen onderscheid tussen privévermogen en zakelijk vermogen.
- De winst van een eenmanszaak wordt gezien als inkomen en belast via de inkomstenbelasting.
- Eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid en kan daarom niet zelfstandig contracten sluiten of eigendommen bezitten.
- Eenmanszaak heeft beperkte groeimogelijkheden door de beperkte financieringsmogelijkheden.
- Eenmanszaak heeft relatief lage administratieve lasten en kosten.
- Eenmanszaak is geschikt voor kleine bedrijven en dienstverlenende ondernemingen, zoals een webwinkel, adviesbureau of schoonheidssalon.
7 nadelen van een eenmanszaak
Als eigenaar van een eenmanszaak heb je veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen om in gedachten te houden. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om genoeg klanten binnen te halen om de zaak in stand te houden en je loopt ook meer risico bij eventuele financiële tegenslagen. In de onderstaande lijst hebben we een aantal van deze nadelen voor je op een rijtje gezet.
1. Beperkte aansprakelijkheid
Als eigenaar van een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Dit betekent dat als je onderneming failliet gaat, je hierdoor ook persoonlijk failliet kunt gaan.
2. Hoger belastingtarief
Je betaalt als eigenaar van een eenmanszaak een hoger belastingtarief dan bijvoorbeeld een BV. Je betaalt namelijk inkomstenbelasting over de winst van de onderneming.
3. Beperkte groeimogelijkheden
Een eenmanszaak biedt beperkte groeimogelijkheden. Je hebt namelijk een beperkt financieel budget en je kunt niet zo makkelijk investeerders aantrekken.
4. Gebrek aan expertise
Als eigenaar van een eenmanszaak ben je vaak een generalist die van alles iets af weet. Hierdoor kan het lastig zijn om de benodigde expertise in huis te halen voor bijvoorbeeld de boekhouding of marketing.
5. Geen continuïteit bij uitval
Als je als ondernemer langdurig ziek wordt of om een andere reden tijdelijk uitvalt, kan dit grote gevolgen hebben voor je onderneming. Er is namelijk niemand die jouw taken kan overnemen en je onderneming draaiende kan houden.
6. Minder concurrentiekracht
Een eenmanszaak heeft vaak minder concurrentiekracht dan een grotere onderneming. Dit komt door het kleinere budget en de beperkte mogelijkheden om te investeren en te groeien.
7. Minder professionele uitstraling
Een eenmanszaak heeft vaak een minder professionele uitstraling dan een BV of groot bedrijf. Hierdoor kan het lastiger zijn om klanten aan te trekken en serieus genomen te worden door partners en leveranciers.
Conclusie
Als je van plan bent om een eigen bedrijf te starten, biedt een eenmanszaak verschillende voordelen. Je hebt volledige controle over het bedrijf en hoeft geen rekening te houden met andere eigenaren en hun ideeën. Ook de administratie en belastingaangifte zijn relatief eenvoudig en je kunt zelf beslissen hoeveel winst je uit het bedrijf wilt halen.
Toch zijn er ook nadelen. Als eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verliezen van het bedrijf. Dit kan risico’s met zich meebrengen en kan zelfs leiden tot persoonlijke faillissementen in extreme situaties. Daarnaast kan het lastig zijn om grotere investeringen te doen en is het mogelijk lastiger om financiering te krijgen.
Het is belangrijk om goed na te denken over welke vorm van bedrijfsstructuur het beste past bij jouw persoonlijke situatie en doelen. Als je volledige controle wilt hebben over je bedrijf en flexibiliteit belangrijk vindt, kan een eenmanszaak een goede optie zijn. Maar als je meer zekerheid wilt en je persoonlijke financiële risico’s wilt verminderen, dan is een andere vorm van bedrijfsstructuur wellicht beter geschikt. Het is belangrijk om advies in te winnen van professionals en zorgvuldig alle opties te overwegen voordat je een beslissing neemt.