Als je op zoek bent naar een auto voor zakelijk gebruik, is het belangrijk om alle opties te overwegen. Eén van die opties is operational lease. Bij operational lease huur je een auto inclusief alle bijkomende kosten zoals verzekering, onderhoud en reparaties bij een leasemaatschappij. Maar is dit wel de beste keuze voor jou? We bespreken de voor- en nadelen van operational lease, zodat je een goede beslissing kunt maken.
10 voordelen van operational lease
Operational lease is een populaire manier om een auto te leasen. Als je kiest voor deze vorm van leasen, hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte kosten. Bovendien biedt operational lease nog meer voordelen waar jij als leaser van kunt profiteren.
1. Geen grote investering nodig
Als je kiest voor operational lease hoef je geen grote investering te doen om een auto te kunnen gebruiken. In plaats daarvan betaal je een vast bedrag per maand, wat voor veel ondernemers een stuk haalbaarder is dan het kopen van een auto.
2. Voorspelbaar kostenplaatje
Het maandbedrag dat je betaalt voor operational lease is altijd hetzelfde, ongeacht wat er gebeurt met de auto (behoudens eventuele boetes, bijvoorbeeld voor teveel kilometers). Hierdoor heb je als ondernemer een voorspelbaar kostenplaatje en weet je waar je aan toe bent.
3. Geen risico bij waardeverlies
Als je een auto koopt, loop je het risico dat hij na verloop van tijd minder waard wordt en dat je met een restschuld blijft zitten als je hem weer wilt verkopen. Met operational lease heb je dit risico niet, aangezien de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto.
4. Geen zorgen om onderhoud en reparaties
Bij operational lease hoef je je geen zorgen te maken om onderhoud en reparaties. Dit wordt namelijk allemaal geregeld door de leasemaatschappij. Je hoeft alleen maar te zorgen dat de auto bijtijds een onderhoudsbeurt krijgt en verder kun je je richten op je werk.
5. Mogelijkheid tot full-service lease
Als je kiest voor full-service lease, dan zijn niet alleen het onderhoud en de reparaties inbegrepen, maar ook zaken als verzekering, afschrijving en wegenbelasting. Je betaalt dan wel iets meer per maand, maar je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over je auto en kunt je volledig richten op je bedrijf.
6. Altijd een representatieve auto
Doordat je regelmatig kunt wisselen van auto (bijvoorbeeld na een looptijd van drie jaar), heb je als ondernemer altijd een representatieve auto tot je beschikking en loop je niet het risico dat je achterblijft met een verouderd model. Dit is vooral belangrijk als je veel klanten bezoekt.
7. Fiscale voordelen
Als je kiest voor een auto met een lage CO2-uitstoot, dan kun je als ondernemer profiteren van fiscale voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld profiteren van een lagere bijtelling en kun je de BTW terugvragen over het leasebedrag. Dit kan flink schelen in de kosten.
8. Geen gedoe met verkoop
Als de leaseperiode ten einde loopt, hoef je je geen zorgen te maken over de verkoop van de auto. Dit wordt allemaal geregeld door de leasemaatschappij en je kunt eenvoudig overstappen naar een nieuwe leaseauto. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een kwalitatieve auto en hoef je je geen zorgen te maken over de verkoop ervan.
9. Flexibiliteit
Je hebt bij operational lease veel flexibiliteit als het gaat om het samenstellen van je leaseauto. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende opties, leasetermijnen en kilometerbundels. Hierdoor kun je een pakket samenstellen dat perfect aansluit op jouw wensen en behoeften als ondernemer.
10. Minder administratief werk
Als je kiest voor operational lease hoef je je minder druk te maken om administratief werk. Zo hoef je bijvoorbeeld geen kilometerregistratie bij te houden en hoef je geen facturen te versturen voor onderhoud en reparaties. Dit scheelt veel tijd en is prettig als je druk bent met je onderneming.
In het kort over operational lease
- Operational lease is een vorm van leasing waarbij een bedrijf een asset least voor een bepaalde periode.
- Het bedrijf betaalt een vaste maandelijkse vergoeding voor het gebruik van het asset.
- De kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen zijn inbegrepen in de leaseovereenkomst.
- Het bedrijf heeft geen eigendom over het asset, maar heeft wel het exclusieve recht om het te gebruiken.
- Na afloop van de leaseperiode kan het bedrijf ervoor kiezen om het asset terug te geven aan de leasemaatschappij of het te kopen voor een vooraf bepaalde prijs.
- Operational lease kan voordelig zijn voor bedrijven omdat het hen in staat stelt om assets te gebruiken zonder grote investeringen te hoeven doen.
- De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor het oplossen van eventuele problemen met het asset, waardoor het bedrijf zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten.
- Operational lease biedt bedrijven de mogelijkheid om hun assets regelmatig te upgraden, waardoor ze altijd gebruik kunnen maken van de meest recente technologieën of apparatuur.
- De maandelijkse leasebetalingen kunnen fiscale voordelen opleveren voor bedrijven, zoals vermindering van de belastbare winst.
6 nadelen van operational lease
Als je overweegt om een voertuig te leasen, is het belangrijk om alle mogelijke opties goed te overwegen. Operational lease is een populaire leasevorm, maar het heeft ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Dit is een overzicht van enkele belangrijke nadelen van operational lease.
1. Hoge totale leasekosten
Als je een auto least via operational lease, betaal je maandelijks een vast bedrag. Je betaalt echter niet alleen voor het gebruik van de auto, maar ook voor de financiering, verzekering, reparatie en onderhoud en eventuele extra diensten. Dit kan op de lange termijn zeer prijzig zijn en uiteindelijk betaal je vaak meer dan wanneer je de auto zou kopen.
2. Beperkte flexibiliteit
Je hebt weinig zeggenschap over de auto die je least en het contract is vaak voor een aantal jaar vastgelegd. Het kan dus lastig zijn om de auto te wijzigen wanneer je behoeften veranderen, en als je eerder van de auto af wilt kan het ontbinden van het contract extra kosten met zich meebrengen.
3. Bijkomende kosten
Er zijn vaak extra kosten verbonden aan operational lease, zoals boetes voor teveel gereden kilometers of beschadigingen aan de auto die niet binnen de normale slijtage vallen. Ook kan het zijn dat extra diensten of verzekeringen niet inbegrepen zijn in het vaste maandbedrag.
4. Gebonden aan leverancier
Bij operational lease blijf je gebonden aan één leverancier voor de auto, het onderhoud en eventuele reparaties. Dit kan betekenen dat je weinig keuze hebt in leveranciers en dat je hierdoor niet altijd de beste optie kunt kiezen. Ook kunnen veranderingen bij de leverancier invloed hebben op jouw leasecontract en de voorwaarden hiervan.
5. Geen eigenaarschap
Je bent tijdens de leaseperiode geen eigenaar van de auto en zult de auto na afloop van het contract moeten inleveren. Hierdoor heb je geen waarde opgebouwd in de auto en ben je altijd afhankelijk van de leverancier voor alle beslissingen rondom de auto.
6. Mogelijke beperkingen op gebruik
Bij operational lease kunnen er beperkingen zijn op zaken als gebruik van de auto in het buitenland of het aantal kilometers dat je mag rijden. Houd hier dus rekening mee bij het afsluiten van het leasecontract en zorg dat je op de hoogte bent van eventuele restricties die hierbij komen kijken.
Conclusie
Als je als bedrijf ervoor kiest om te leasen in plaats van te kopen, biedt operational lease veel voordelen. Het maandelijks betalen van een vast bedrag geeft je de mogelijkheid om liquiditeit te behouden en cashflow te managen. Bovendien ben je niet verantwoordelijk voor de afschrijving van de auto en hoef je je geen zorgen te maken over reparaties en onderhoud. Dit wordt allemaal voor je geregeld door de leasemaatschappij.
Echter, er zijn ook enkele nadelen. Na afloop van de leaseperiode heb je geen eigendom van de auto en zul je opnieuw moeten investeren in een nieuw leasecontract. Daarnaast beperken sommige leasecontracten je in het gebruik en de customization van de auto, wat kan leiden tot ontevredenheid bij werknemers of klanten. Bovendien kan het voordeliger zijn om te kopen als je van plan bent de auto voor een langere periode te gebruiken.
Het is belangrijk om de voor- en nadelen van operational lease af te wegen en het perspectief van je bedrijf en werknemers mee te nemen. Als je flexibiliteit en gemak belangrijk vindt, kan het leasen van een auto een goede keuze zijn. Maar als je meer controle wilt over het voertuig en de kosten op de lange termijn, kan het kopen van de auto een betere optie zijn.