Als je op zoek bent naar werk, kom je misschien een oproepcontract tegen. Dit is een arbeidsovereenkomst waarbij de werkgever je alleen oproept wanneer er werk is. Maar is een oproepcontract wel goed voor jou? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
10 voordelen van een oproepcontract
Je bent op zoek naar een flexibele baan waarbij je zelf kunt bepalen wanneer je werkt. Een oproepcontract kan dan een goede optie zijn. In dit artikel zullen de voordelen van een oproepcontract voor jou op een rijtje worden gezet.
1. Flexibiliteit voor zowel jou als werkgever
Met een oproepcontract heb jij als werknemer en de werkgever meer flexibiliteit in het inroosteren van jouw werkzaamheden. Jij kunt bijvoorbeeld aangeven welke dagen en tijden je beschikbaar bent en de werkgever kan daarop inspelen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld nog studeert of een andere baan hebt.
2. Verdienen van extra geld
Wanneer je een oproepcontract hebt kun je extra geld verdienen door meer te werken wanneer dat mogelijk is en minder te werken wanneer je dat wilt. Hierdoor biedt een oproepcontract ook de kans om te sparen voor specifieke doelen of later als je bijvoorbeeld minder wilt werken.
3. Mogelijkheid tot overname op termijn
Als het goed gaat kan het zijn dat de werkgever op termijn besluit jouw oproepcontract over te zetten naar een vast contract. Dit hangt natuurlijk af van jouw prestaties, maar het geeft wel de mogelijkheid om door te groeien binnen het bedrijf.
4. Veelzijdige werkervaring
Doordat je bij verschillende opdrachten ingezet kunt worden, krijg je als oproepkracht veelzijdige werkervaring die je goed kunt gebruiken bij eventuele volgende banen. Hierdoor word je als werknemer waardevoller op de arbeidsmarkt en vergroot je je kansen op een volgende baan.
5. Geen verplichting tot beschikbaarheid
Als je een oproepcontract hebt, ben je niet verplicht om je beschikbaarheid aan te passen aan de wensen van de werkgever. Als je bijvoorbeeld al andere verplichtingen hebt staan, of je even wat tijd voor jezelf nodig hebt, dan is dat geen probleem. Dit zorgt voor meer balans tussen werk en privé.
6. Geen vaste werktijden
Doordat er nog geen vaste werktijden zijn vastgesteld en je alleen wordt opgeroepen wanneer nodig, ben je als oproepkracht vaak flexibeler in het combineren van werk en privéleven. Dit zorgt voor meer autonomie en regie over je eigen leven.
7. Meer keuzemogelijkheden in type werk
Als oproepkracht kun je bij veel verschillende bedrijven aan de slag en krijg je vaak de kans om verschillende soorten werk uit te proberen. Zo kun je erachter komen wat je echt leuk vindt en waar je talenten liggen.
8. Kans op snelle start van je carrière
Een oproepkracht heeft vaak een snelle start van zijn carrière, doordat er geen verplichting is om een vast dienstverband te hebben. Je kunt hierdoor snel beginnen met werken, wat een positief effect kan hebben op je carrièrepad en de snelheid waarmee je vooruitgang boekt.
9. Flexibiliteit in het bepalen van je eigen uren
Het belangrijkste voordeel van een oproepcontract is de flexibiliteit. Dit is ook van toepassing op het bepalen van je eigen uren en werktijden. Als oproepkracht heb je vaak inspraak in het bepalen van de momenten waarop gewerkt wordt. Zo ben je nog vrij om je eigen activiteiten te plannen.
10. Goede eerste stap naar vast dienstverband
Een oproepcontract kan een goede eerste stap zijn naar een vast dienstverband. Doordat jij als oproepkracht al hebt laten zien dat je gemotiveerd bent en goed werk aflevert, kan een werkgever de afweging maken om jou een vast contract aan te bieden. Dit is niet alleen een bevestiging van je kwaliteiten, maar geeft ook zekerheid voor de toekomst.
In het kort over een oproepcontract
- Een oproepcontract is een arbeidsovereenkomst die wordt afgesloten voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd.
- De werknemer krijgt geen vast arbeidsrooster maar wordt opgeroepen wanneer er werk is.
- De werknemer heeft geen vaste werkuren en werkt dus flexibel.
- Het salaris is gebaseerd op het aantal gewerkte uren per periode.
- Het aantal gewerkte uren kan variëren van periode tot periode.
- De werknemer heeft recht op vakantiedagen en vakantiegeld.
- De opzegtermijn voor de werknemer is vaak korter (geen of een paar dagen) dan bij een vast contract (meestal een maand).
- De werkgever heeft niet dezelfde ontslagbescherming bij een oproepcontract als bij een vast contract.
- Een oproepcontract is geschikt voor werkgevers die flexibel willen omgaan met personeelsbezetting.
- Een oproepcontract is geschikt voor werknemers die bijvoorbeeld studeren of een andere baan hebben en daarnaast extra willen werken.
7 nadelen van een oproepcontract
Als je werkt met een oproepcontract, zijn er enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het lastig zijn om je inkomen te plannen, omdat je nooit zeker weet wanneer je wordt opgeroepen. Ook heb je minder zekerheid en bescherming dan wanneer je werkt met een vast contract.
1. Onzekerheid
Als je een oproepcontract hebt, is er geen vast aantal uren per week of maand gegarandeerd. Je weet nooit zeker hoeveel je zult werken en hoeveel je zult verdienen. Dit kan leiden tot financiële onzekerheid en kan het moeilijk maken om een budget te plannen.
2. Geen recht op vakantie- en ziekteverlof
Als oproepkracht heb je geen recht op vakantie- of ziekteverlof, tenzij dit in je contract is opgenomen. Dit betekent dat je niet betaald krijgt als je ziek bent of met vakantie gaat. Bovendien moet je beschikbaar zijn als je werkgever je nodig heeft, waardoor het plannen van vrije tijd moeilijk kan zijn.
3. Geen opbouw van contractuele rechten
Omdat er geen vast aantal uren is vastgelegd in je oproepcontract, bouw je geen contractuele rechten op zoals een vast contract wel zou bieden. Dit betekent dat je geen recht hebt op opgebouwde vakantiedagen, hoger loon, of andere voordelen die bij een vast contract horen.
4. Geen duidelijke loopbaanperspectieven
Als oproepkracht is het moeilijk om een beeld te krijgen van je loopbaanperspectieven bij je werkgever. Er zijn geen garanties dat je contract zal worden verlengd en hoe lang je in dezelfde functie zult blijven.
5. Moeilijk om financiële verplichtingen aan te gaan
Oproepcontracten maken het moeilijk om financiële verplichtingen aan te gaan, zoals het kopen van een huis of het aangaan van een lening. Dit komt omdat de inkomsten onvoorspelbaar zijn en er geen garantie is dat je dezelfde uren zult blijven werken. Dit kan een grote belemmering zijn bij het opbouwen van een stabiel financieel leven.
6. Geen pensioenopbouw
Oproepkrachten hebben geen recht op pensioenopbouw door hun werkgever. Dit betekent dat je zelf moet sparen voor je pensioen, als je dat wilt. Dit kan moeilijk zijn als je onvoorspelbare inkomsten hebt en moeilijk kunt sparen.
7. Kwetsbaarheid bij economische tegenslag
Oproepkrachten zijn extra kwetsbaar bij economische tegenslagen. Als werkgevers krimpen en banen verminderen, worden oproepkrachten vaak als eerste ontslagen. Dit betekent dat oproepkrachten meer risico lopen om zonder werk en zonder inkomen te komen te zitten.
Conclusie
Als je werkgever je een oproepcontract aanbiedt, zijn er enkele voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden. Allereerst biedt het oproepcontract de flexibiliteit om op verschillende momenten te werken en de mogelijkheid om meer te werken wanneer het bedrijf het druk heeft. Aan de andere kant betekent dit ook dat je inkomen niet gegarandeerd is aangezien je alleen uitbetaald wordt voor de uren die je daadwerkelijk werkt. Dit kan financiële onzekerheid veroorzaken.
Vanuit het perspectief van de werkgever biedt een oproepcontract maximale flexibiliteit qua personeelsplanning. Ze hebben een personeelsbestand beschikbaar wanneer ze het nodig hebben en hoeven geen extra salaris of uren aan werknemers te betalen die ze niet nodig hebben. Dit kan echter ook leiden tot een gebrek aan continuïteit en betrokkenheid van werknemers.
Ten slotte moet je ook rekening houden met je rechten. Met een oproepcontract heb je mogelijk minder bescherming dan met een vast contract en kunnen opdrachtgevers je op elk moment oproepen en je daarmee verplichten om te komen werken. Hierdoor heb je weinig controle over je eigen werk- en privéleven.
Als je een oproepcontract overweegt, is het belangrijk om deze voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en een goede beslissing te nemen over je carrière en inkomen.