Denk je erover om na je afstuderen een tussenjaar te nemen? Er zijn zowel voordelen als nadelen aan deze keuze. Het kan een geweldige manier zijn om nieuwe ervaringen op te doen, te reizen en te ontdekken wat je echt wilt in het leven. Aan de andere kant kan het ook uitdagend zijn om je studieroutine en -motivatie weer op te pakken na een jaar vrij nemen. We gaan de voor- en nadelen van een tussenjaar bespreken, zodat je een goede beslissing kunt nemen.
10 voordelen van een tussenjaar
Wil je graag wat meer tijd voor jezelf na jarenlang studeren? Overweeg dan eens om een tussenjaar te nemen. Een tussenjaar biedt diverse voordelen, zoals meer zelfontplooiing, nieuwe ervaringen en betere carrièrekansen. In deze lijst bespreken we zeven voordelen van een tussenjaar.
1. Meer tijd om te ontdekken wat je echt wilt
Als je een tussenjaar neemt, heb je meer tijd om na te denken over je toekomst en te onderzoeken wat je echt wilt doen. Misschien vind je nieuwe interesses en passies, ontdek je verborgen talenten of vind je een nieuwe roeping
2. Verrijking van je leven en persoonlijke groei
Een tussenjaar kan ook een geweldige kans zijn om nieuwe ervaringen op te doen, zoals reizen, werken in het buitenland of vrijwilligerswerk doen. Dit kan je horizon verbreden en je helpen om nieuwe culturen en mensen te ontdekken.
3. Boosten van je CV en toekomstige kansen
Een tussenjaar kan ook je cv verbeteren door je ervaringen als vrijwilliger of werknemer te laten zien. Hierdoor kan je je sollicitatie beter laten aansluiten bij de functie of de branche. Een tussenjaar kan bovendien ook inzicht geven in wat je wel en niet wilt.
4. Verbeter je talenkennis
Als je ervoor kiest om een jaar te reizen of te wonen in een ander land, kun je je talenkennis verbeteren. Door in contact te komen met de lokale bevolking en het spreken van de taal van het land, leer je nieuwe woorden en uitdrukkingen.
5. Meer waardering krijgen voor onderwijs
Een pauze in je schoolloopbaan kan ervoor zorgen dat je je meer bewust wordt van de waarde van onderwijs en leermogelijkheden. Als je hierna weer begint met studeren, kan het zijn dat je er meer van geniet en beter presteert.
6. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
Naast het opdoen van nieuwe ervaringen, kan een tussenjaar je ook tijd en ruimte geven om na te denken over je persoonlijke leven. Inzicht krijgen in jezelf, emotionele en mentale grenzen verleggen en een betere band krijgen met je omgeving kunnen allemaal bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling.
7. Versterken van vaardigheden en zelfvertrouwen
Tijd doorbrengen in een andere omgeving met onbekende mensen en situaties kan je helpen je zelfvertrouwen te vergroten en persoonlijke vaardigheden te versterken, zoals communicatie en probleemoplossend vermogen. Dit komt van pas in je latere leven en ook tijdens je studie.
8. Beslissingen leren nemen en je verantwoordelijkheid nemen
Tijdens een tussenjaar ben je vaak zelf verantwoordelijk voor wat je doet, waar je heen gaat en met wie je omgaat. Dit kan je helpen om zelfstandiger te worden en je besluitvaardigheid te vergroten.
9. Een betere balans vinden
Als je al jaren achter elkaar in de studiebanken hebt gezeten, kan het nemen van een tussenjaar je helpen om een betere balans tussen werk en privé te vinden. Dit kan je helpen om je beter te ontspannen en de nadruk te leggen op plezier en persoonlijke ontwikkeling.
10. Beter voorbereid op je toekomst
Een tussenjaar kan ervoor zorgen dat je beter voorbereid bent op het leven na school. Je hebt nieuwe vaardigheden geleerd, persoonlijke ontwikkeling ondergaan en wellicht een beter idee wat je precies wilt in je toekomstige carrière. Hierdoor ga je meer met zelfvertrouwen en motivatie de toekomst tegemoet.
In het kort over een tussenjaar
- De mogelijkheid om nieuwe culturen en talen te ontdekken.
- Een periode van persoonlijke groei en zelfontwikkeling.
- Tijd om praktische vaardigheden te leren, zoals koken, financiën beheren en zelfstandig wonen.
- De kans om vrijwilligerswerk te doen en iets terug te geven aan de samenleving.
- Tijd om te reizen, nieuwe plaatsen te ontdekken en ervaringen op te doen.
- Gelegenheid om te experimenteren met verschillende studierichtingen of carrièremogelijkheden.
- Tijd om na te denken over toekomstige doelen en ambities.
- Stoppen en reflecteren op de huidige levensstijl en het verkrijgen van een frisse kijk op het leven.
- De gelegenheid om nieuwe vrienden te maken en relaties op te bouwen.
- Mogelijkheid om te werken en geld te verdienen om de kosten van de reis te dekken.
10 nadelen van een tussenjaar
Als je aan het einde van je middelbare schoolcarrière bent gekomen, kan het idee van een tussenjaar wellicht aanlokkelijk klinken. Hoewel er enkele voordelen zijn aan een tussenjaar, waaronder reizen en persoonlijke groei, zijn er ook nadelen die je in gedachten moet houden. Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen voordat je besluit om een tussenjaar te nemen.
1. Het kost je tijd en geld
Als je een tussenjaar neemt, moet je tijd en geld investeren. Je loopt immers een jaar studie of werk mis en je hebt misschien een beperkt inkomen tijdens je tussenjaar. Daarnaast kost reizen en andere tussenjaar activiteiten ook veel geld.
2. Het kan je motivatie verminderen
Als je een jaar weg bent van school of werk kan het lastig zijn om later weer gemotiveerd terug te keren. Je kan het idee krijgen dat je achterloopt op je leeftijdsgenoten en gedemotiveerd raken.
3. Het kan lastig zijn om weer in het ritme te komen
Als je een jaar geen verplichtingen hebt gehad kan het lastig zijn om weer in het ritme te komen van studie of werk. Je kan bijvoorbeeld gewend zijn geraakt aan laat opstaan en laat naar bed gaan, terwijl dit niet handig is als je weer aan de slag gaat.
4. Het kan invloed hebben op je sociale contacten
Als je een jaar weg bent kan het zijn dat je sociale contacten verwateren. Je vrienden gaan door met hun leven en kunnen andere dingen belangrijk gaan vinden of nieuwe vrienden maken. Het kan hierdoor lastiger zijn om je sociale leven weer op te pakken.
5. Je kunt achterlopen op de arbeidsmarkt
Als je een tussenjaar neemt loop je een jaar werkervaring mis, wat later misschien invloed kan hebben op het vinden van een baan. Je kunt hierdoor achterlopen op leeftijdsgenoten waardoor je misschien minder interessant bent voor werkgevers.
6. Je kunt de motivatie verliezen om te studeren
Als je een tussenjaar neemt kan het zijn dat je de motivatie verliest om te studeren. Je hebt immers al een jaar uitstel en als je terugkomt kan het lastig zijn om weer in de studieroutine te komen.
7. Het kan invloed hebben op je cv
Een jaar uitstel kan invloed hebben op hoe je cv eruit ziet. Als je niets bijzonders hebt gedaan tijdens je tussenjaar kan je cv leeg lijken. Het kan hierdoor lastiger zijn om later een baan te vinden.
8. Je kunt vertraging oplopen in je studie
Als je een tussenjaar neemt moet je er rekening mee houden dat je vertraging oploopt in je studie. Zeker als je lange reizen maakt of een jaar werkt kan het lastig zijn om later nog bij te lopen en kan het langer duren voordat je je diploma haalt.
9. Je kunt besluiteloos worden
Een tussenjaar kan leiden tot besluiteloosheid over wat je wilt doen in de toekomst. Je hebt veel tijd om na te denken en misschien merk je wel dat je carrièrewensen of interesses veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat je later alsnog van studie of werkveld moet veranderen.
10. Je kunt thuis in een sleur terechtkomen
Als je een tussenjaar neemt en thuis blijft kan het zijn dat je in een sleur terechtkomt. Doordat je geen verplichtingen hebt kan het zijn dat je de hele dag thuis blijft, niet veel doet of geen doel voor ogen hebt. Dit kan leiden tot verveling en somberheid.
Conclusie
Als je overweegt om een tussenjaar te nemen, is het belangrijk om de voor- en nadelen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Allereerst kan een tussenjaar je helpen om een beter beeld te krijgen van wat je wilt in het leven, dit kan je helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Een tussenjaar biedt ook de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen en je persoonlijk te ontwikkelen. Daarnaast kan een tussenjaar ook financiële consequenties hebben en kan het soms lastig zijn om terug te keren naar de schoolstructuur na een jaar met meer vrijheid.
Vanuit het perspectief van ouders is het begrijpelijk dat zij zich zorgen maken over de uitstel van de studie en de financiële lasten. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken voordat je aan een tussenjaar begint. Dit kan betekenen dat je zelf een deel van de kosten op je neemt of dat je duidelijk je doelen en plannen voor het tussenjaar communiceert.
Vanuit het perspectief van docenten kan een tussenjaar een positieve invloed hebben op de motivatie en studieresultaten van studenten. Als je teruggaat naar de opleiding is de kans groot dat je meer gemotiveerd en gefocust bent.
Al met al kan een tussenjaar een goede keuze zijn, als je het goed aanpakt kan het je helpen bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wel is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en goed na te denken over de financiële gevolgen en het terugkeren naar de studie.