Als je overweegt om vloerverwarming aan te laten leggen, ben je vast benieuwd naar de voor- en nadelen. Vloerverwarming biedt namelijk diverse voordelen ten opzichte van traditionele radiatoren, maar er zijn ook wel wat nadelen aan verbonden. Het is goed om deze tegen elkaar af te wegen voordat je de knoop doorhakt. We zetten ze voor je op een rij.
10 voordelen van vloerverwarming
Als je hebt besloten om een nieuwe verwarming te installeren, is het de moeite waard om goed na te denken over wat voor soort warmte je wilt. Vloerverwarming heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen die het biedt. In deze lijst zetten we de belangrijkste voordelen van vloerverwarming voor je op een rij.
1. Comfortabel en gelijkmatige warmte
Vloerverwarming verwarmt de vloer en straalt zo geleidelijk warmte uit. Het resultaat is dat je woning een constante, gelijkmatige temperatuur heeft zonder irritante luchtcirculatie, waardoor je altijd behaaglijkheid ervaart.
2. Kostenbesparend
Vloerverwarming is een duurzame en energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Omdat de warmte gelijkmatig wordt verspreid door de ruimte, hoef je deze niet zo hoog te zetten als bij een traditioneel verwarmingssysteem. Waardoor je op de lange termijn geld bespaart op je energierekening.
3. Meer ruimte in huis
Omdat er bij vloerverwarming geen radiatoren of convectoren aan de wanden hangen, heb je meer ruimte over in je woning. Dit zorgt ervoor dat je meer flexibiliteit hebt bij het inrichten van je huis.
4. Gezonder binnenklimaat
In tegenstelling tot verwarmingssystemen die lucht circuleren en drogen, verhoogt vloerverwarming de luchtvochtigheid in je huis. Dit kan de luchtkwaliteit verbeteren, wat goed is voor de gezondheid. Ook voor mensen die last hebben van allergieën is vloerverwarming vaak een uitkomst.
5. Geen onderhoud nodig
Eenmaal geïnstalleerd heeft vloerverwarming bijna geen onderhoud nodig. Radiatoren daarentegen moeten regelmatig worden ontlucht en gereinigd, waarbij de kosten en het ongemak kunnen oplopen. Dit bespaart op de lange termijn tijd en geld.
6. Geruisloos
Vloerverwarming is een geruisloos systeem. Hierdoor word je niet gestoord door vervelende tikkende geluiden die ontstaan bij een diepe ontluchting van radiatoren.
7. Milieuvriendelijk
Vloerverwarming werkt op relatief lage temperaturen, waardoor het een energiezuinige oplossing is. Dit draagt bij aan de vermindering van je CO2-voetafdruk en maakt een positieve impact op het milieu.
8. Verhoogt de waarde van je huis
Het installeren van vloerverwarming kan de waarde van je huis verhogen. Het is een populaire en moderne manier van verwarmen die veel voordelen biedt en daardoor aantrekkelijk is voor potentiële kopers.
9. Geschikt voor verschillende soorten woningen
Vloerverwarming is niet alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen. Ook bestaande huizen kunnen vloerverwarming krijgen, zowel bij renovatie als bij een geheel nieuw verwarmingssysteem. Dit maakt het bijna altijd een haalbare optie voor elke soort woning.
10. Flexibel en gemakkelijk te controleren
Met vloerverwarming heb je de mogelijkheid om verschillende delen van je huis onafhankelijk van elkaar te verwarmen. Dit gebeurd door een geautomatiseerd systeem waardoor je altijd de controle hebt over de temperatuur. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de badkamer op een hogere temperatuur te verwarmen dan de slaapkamer.
In het kort over vloerverwarming
- Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in een ruimte.
- Het systeem is energiezuinig en kan leiden tot lagere energiekosten.
- Vloerverwarming kan discreet worden geïnstalleerd, zonder de inrichting of het uiterlijk van de kamer te verstoren.
- Het zorgt voor minder luchtcirculatie en kan helpen bij het verminderen van stof en allergenen in huis.
- Vloerverwarming kan in combinatie met verschillende soorten vloerbedekking, zoals tegels, hout en zelfs tapijt worden geïnstalleerd.
- Het is eenvoudig te regelen met thermostaten en kan worden aangepast aan individuele behoeften.
- Vloerverwarming is veiliger dan traditionele radiatoren of kachels, omdat er geen hete oppervlakken zijn waar kinderen of huisdieren zich aan kunnen branden.
- Het systeem heeft een lange levensduur en vereist weinig onderhoud.
- Vloerverwarming kan worden gebruikt als hoofdverwarming of als aanvulling op andere verwarmingssystemen.
- Het kan worden gevoed door verschillende soorten brandstof, zoals elektriciteit, gas of water, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de gebruiker.
8 nadelen van vloerverwarming
Als je overweegt om vloerverwarming te installeren, is het belangrijk om ook de nadelen te kennen. Hoewel het een comfortabele manier van verwarmen kan zijn, zijn er toch wat kanttekeningen bij te plaatsen. Dit is een overzicht van mogelijke nadelen.
1. Duur in aanschaf en installatie
Je moet er rekening mee houden dat vloerverwarming duurder is dan traditionele radiatoren. Daarnaast brengt de installatie extra kosten met zich mee, aangezien er ingrijpende werkzaamheden nodig zijn om de verwarmingsbuizen in de vloer te leggen.
2. Tijd nodig om de juiste temperatuur te bereiken
Het kan even duren voordat de vloerverwarming de ruimte volledig heeft verwarmd naar de gewenste temperatuur, vooral bij dikke vloerbedekking of isolatie. Het kan dus even duren voordat je de warmte voelt, waardoor je de verwarming wellicht onnodig hoger zet.
3. Niet geschikt voor iedere vloer
Niet elke vloer is geschikt voor vloerverwarming, wat betekent dat je je opties moet afwegen als je overweegt vloerverwarming te installeren. Bijvoorbeeld laminaatvloeren zijn niet geschikt voor vloerverwarming.
4. Koude voeten bij tussentijdse uitschakeling
Als de vloerverwarming uitschakelt, duurt het even voordat de warmte in de ruimte is afgenomen en zal het aanvoelen alsof je voeten koud zijn en je temperatuur ongemakkelijk aanvoelen totdat de verwarming weer aanslaat.
5. Aanpassingen aan de vloer zijn nodig
Bij de installatie van vloerverwarming moet de vloer worden voorbereid om de buizen in te bedden. Dit kan betekenen dat je je vloer volledig moet slopen en opnieuw opbouwen, wat een aanzienlijk bouwproces met zich meebrengt.
6. Geen geschikte oplossing voor snelle temperatuurregeling
In tegenstelling tot radiatoren, is vloerverwarming ontworpen voor langzame, consistente opwarming. Als je op zoek bent naar een snellere oplossing om de temperatuur in huis aan te passen, is vloerverwarming niet altijd de beste optie.
7. Reparaties kunnen lastig zijn
Als er een probleem is met de vloerverwarming, kan het moeilijk zijn om bij de buizen te komen om eventuele problemen te verhelpen. Dit betekent dat je misschien professionele hulp moet inschakelen om eventuele problemen te verhelpen, wat kosten met zich meebrengt.
8. Niet geschikt voor huurwoningen
Vloerverwarming is niet altijd de beste optie als je in een huurwoning woont. Aangezien er ingrijpende werkzaamheden nodig zijn om de installatie te voltooien, kan dit leiden tot conflictsituaties met de verhuurder en financiële verantwoordelijkheden.
Conclusie
Je-perspectief:
Als je vloerverwarming overweegt, is het belangrijk om zowel de voor- als nadelen goed af te wegen. Enerzijds biedt het een gelijkmatige warmteverdeling en is het energiezuinig. Bovendien is er geen sprake van hinderlijke luchtstromen en is er meer ruimte in je kamer zonder radiatoren. Anderzijds kan de installatie ervan duur zijn en is het onderhoud erg belangrijk. Ook kan het lastig zijn om de temperatuur te reguleren en is de aanleg niet altijd mogelijk zonder ingrijpende verbouwingen.
Vanuit het oogpunt van comfort is vloerverwarming zeker een overweging waard. Het zorgt voor een aangename warmte zonder koude voeten en straalt een aangename sfeer uit. Vanuit financieel perspectief moet je echter goed afwegen of vloerverwarming bij je past. Het kan zijn dat de aanleg ervan duur is en niet in verhouding staat tot de besparing op je energierekening.
Als je verbouwingsplannen hebt en overweegt een vloerverwarming te laten installeren, is het aan te raden om je goed te laten informeren door een professional. Dit kan voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je uiteindelijk flink wat geld en tijd bespaart. Overweeg dus de voor- en nadelen goed en beslis wat voor jou de beste optie is.