Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, dan kom je vast de term ‘vrij op naam’ tegen. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Bij een vrij op naam (VON) aankoop betaal jij, als koper, geen extra kosten voor de overdracht van de woning. Dit houdt in dat de verkoper alle kosten betaalt voor het transport van de overdracht van de woning, waaronder de notariskosten en de overdrachtsbelasting. Maar is dit altijd voordelig voor jou als koper?
10 voordelen van vrij op naam kopen
Als je van plan bent om een huis te kopen, heb je vast gehoord van de term ‘vrij op naam’ oftewel VON. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou als koper? In deze lijst hebben we de voordelen van VON voor je op een rijtje gezet, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een keuze maakt.
1. Geen extra kosten
Als je vrij op naam koopt, betaal je geen extra kosten voor de overdracht van het huis. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting en notariskosten hoeft te betalen, wat je duizenden euro’s kan besparen.
2. Duidelijkheid over de totale kosten
Doordat er geen extra kosten zijn, heb je als koper een duidelijk overzicht van de totale kosten voor de aankoop van het huis. Dit geeft je de zekerheid dat je niet onverwachts voor extra kosten komt te staan.
3. Geen gedoe met onderhandelen over de prijs
Als je vrij op naam koopt, hoef je niet te onderhandelen over de prijs van het huis. De prijs is inclusief alle kosten en is dus de definitieve prijs waarvoor je het huis kunt kopen.
4. Minder administratieve rompslomp
Doordat je geen extra kosten hoeft te betalen, is er minder administratieve rompslomp bij de aankoop van het huis. Je hoeft bijvoorbeeld geen financiering aan te vragen voor de extra kosten, wat veel tijd en gedoe kan besparen.
5. Snellere afhandeling van de koop
Omdat er minder administratieve rompslomp is en er niet onderhandeld hoeft te worden over de prijs, kan de afhandeling van de koop sneller verlopen. Dit betekent dat je eerder kunt genieten van je nieuwe woning.
6. Hogere hypotheek mogelijk
Doordat de extra kosten niet meegeteld hoeven te worden bij het bepalen van je hypotheek, kun je mogelijk een hogere hypotheek krijgen. Hierdoor kun je een duurder huis kopen dan wanneer je al die extra kosten wel zelf zou moeten betalen.
7. Minder risico op juridische problemen
Doordat alle kosten bij de prijs van het huis zijn inbegrepen, is er minder risico op juridische problemen achteraf. Je hoeft bijvoorbeeld geen ruzie te maken over wie welke kosten moet betalen als er problemen zijn met de koop.
8. Geen extra kosten bij verbouwen
Als je het huis gaat verbouwen, hoef je geen extra kosten te betalen voor de overdracht van het huis. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een deel van het geld dat je anders aan de extra kosten kwijt zou zijn, gebruiken voor de verbouwing.
9. Betere onderhandelingspositie bij inruil oude woning
Als je je oude woning wilt inruilen voor een nieuwe, kun je met een vrij op naam aankoop een betere onderhandelingspositie hebben. Je hoeft immers niet te onderhandelen over de extra kosten en hebt dus meer mogelijkheden om te onderhandelen over de prijs van je oude woning.
10. Goedkoper in vergelijking met zelf alle kosten betalen
Als je alle extra kosten zelf zou moeten betalen, zou de aankoop van een huis een stuk duurder kunnen uitvallen. Door te kiezen voor vrij op naam, ben je vaak goedkoper uit en heb je meer zekerheid over de totale kosten.
In het kort over vrij op naam kopen
- Vrij op naam kopen betekent dat de koper geen kosten hoeft te betalen voor de overdracht van de eigendom van de woning.
- Bij vrij op naam kopen zijn de kosten voor de levering van de woning inbegrepen in de koopsom.
- Dit omvat de kosten voor de notaris, kadastrale rechten, overdrachtsbelasting, BTW en andere bijkomende kosten zoals hypotheekadvies en taxatiekosten.
- De verkoper is verantwoordelijk voor de betaling van deze kosten.
- Vrij op naam kopen geeft de koper zekerheid over de totale kosten en hoeft dus niet bang te zijn dat er extra kosten bovenop de koopsom komen.
- Deze manier van kopen kan de onderhandelingspositie van de koper ten opzichte van de verkoper verzwakken omdat de verkoper geen extra kosten hoeft te betalen.
- Vrij op naam kopen kan aantrekkelijk zijn voor kopers die weinig financiële middelen hebben of voor starters op de woningmarkt.
- Voor verkopers kan vrij op naam kopen aantrekkelijk zijn omdat het kan zorgen voor een snellere verkoop van de woning.
- Zowel de koper als de verkoper heeft voordeel bij vrij op naam kopen omdat het de administratieve afwikkeling van de transactie kan vereenvoudigen.
7 nadelen van vrij op naam kopen
Als je van plan bent een huis te kopen, heb je vast gehoord van ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Dit houdt in dat de verkoper alle kosten voor de levering van het huis op zich neemt. Toch zijn er een aantal nadelen verbonden aan deze manier van kopen. In deze lijst zetten we de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje.
1. Hogere verkoopprijs
Als je vrij op naam koopt, is de verkoopprijs vaak hoger dan bij een normale koop. Dit komt omdat de kosten voor de overdrachtsbelasting, makelaarskosten en notariskosten al zijn verwerkt in de verkoopprijs.
2. Geen inspraak in kosten
Bij een vrij op naam aankoop heb je geen inspraak in de kosten die de verkopende partij maakt. Je betaalt een totaalprijs en hebt dus geen controle over hoeveel er wordt uitgegeven aan de notaris, makelaar en overdrachtsbelasting.
3. Mogelijke verborgen kosten
Hoewel de verkoopprijs hoger is bij een vrij op naam aankoop, is het mogelijk dat er nog verborgen kosten zijn waar je geen rekening mee hebt gehouden. Bijvoorbeeld voorzieningen die je later moet betalen, zoals parkeren of gas, water en licht.
4. Minder onderhandelingsruimte
Doordat de kosten voor de overdrachtsbelasting, makelaarskosten en notariskosten al zijn verwerkt in de verkoopprijs, heb je minder onderhandelingsruimte dan bij een normale koop. Je kan wel proberen om de totaalprijs te verlagen, maar er is minder ruimte voor onderhandeling.
5. Mogelijk lagere hypotheek
Omdat de verkoopprijs hoger is bij een vrij op naam aankoop, kan het zijn dat de maximale hypotheek die je kan krijgen lager is dan bij een normale koop. Dit kan problematisch zijn als je al een specifiek budget in gedachten had.
6. Risico bij faillissement verkopende partij
Als de verkopende partij failliet gaat, loop je als koper bij een vrij op naam aankoop meer risico. Dit komt omdat je al hebt betaald voor de overdrachtsbelasting en notariskosten, terwijl deze kosten nog niet zijn gemaakt. Je loopt het risico dat je deze kosten moet betalen voordat je de woning kan betrekken.
7. Mogelijk minder vrijheid in keuze notaris en makelaar
Bij een vrij op naam aankoop kan het zijn dat de verkopende partij bepaalde eisen stelt aan de notaris en makelaar die betrokken zijn bij de transactie. Hierdoor heb je mogelijk minder vrijheid in het kiezen van een notaris of makelaar die beter bij jouw voorkeuren past.
Conclusie
Als je overweegt om vrij op naam te kopen, zijn er een aantal voor- en nadelen om rekening mee te houden. Enerzijds heb je geen bijkomende kosten en administratieve rompslomp bij de aankoop van je woning, anderzijds betaal je in de regel meer voor je huis omdat de verkoper deze kosten in de prijs heeft verwerkt. Ook kan het zijn dat je zelf minder slagkracht hebt bij de onderhandelingen over de aankoopprijs.
Als je van plan bent een nieuwbouwwoning te kopen, kunnen de voordelen van vrij op naam groter zijn dan bij de aankoop van een bestaande woning, omdat je dan niet alleen geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, maar ook geen kosten voor bijvoorbeeld de notaris en het kadaster.
Uiteindelijk hangt de keuze om vrij op naam te kopen af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Het is belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen naar de voor- en nadelen en je hierbij te laten adviseren door een deskundige makelaar of hypotheekadviseur.