Wanneer je als ondernemer een bedrijfsauto nodig hebt, kun je ervoor kiezen om deze te kopen of te leasen. Zakelijk leasen wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van zakelijk leasen? We zetten ze voor je op een rij.
10 voordelen van zakelijk leasen
Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om kosten te besparen en efficiënter te werken. Het leasen van een bedrijfsauto kan hierbij een slimme zet zijn. In deze lijst ontdek je de voordelen van zakelijk leasen.
1. Flexibiliteit in het wagenpark
Als je zakelijk least, kun je gemakkelijk het wagenpark aanpassen aan de behoeften van je bedrijf. Je kunt nieuwe auto’s toevoegen of verwijderen van het contract zonder grote financiële gevolgen.
2. Geen grote investeringen nodig
Leasen betekent dat je geen grote hoeveelheid geld hoeft te investeren in de aanschaf van een voertuig. Dit kan de cashflow van je bedrijf beschermen en meer ademruimte geven om te investeren in andere belangrijke gebieden.
3. Lagere operationele kosten
Wanneer je least, zijn de operationele kosten van de auto voor het grootste deel inbegrepen in de maandelijkse leaseprijs. Dit betekent dat je niet onverwachts wordt geconfronteerd met hoge reparatie- en onderhoudskosten.
4. Geen restwaarde-risico
Wanneer je een auto least, draag je het restwaarde-risico over aan de leasemaatschappij. Dit betekent dat je niet verantwoordelijk bent voor de doorverkoopwaarde van het voertuig wanneer het leasecontract afloopt.
5. Fiscale voordelen
Als je zakelijk least, zijn de maandelijkse leasekosten volledig aftrekbaar van de belastingen. Dit kan leiden tot aanzienlijke fiscale voordelen voor je bedrijf.
6. Nieuwe auto’s
Leasemaatschappijen bieden vaak de nieuwste modellen en technologieën aan. Door te leasen kun je altijd in een moderne auto rijden zonder je zorgen te maken over verouderde technologie.
7. Gemakkelijke administratie
Als je least, wordt veel van de administratie, zoals facturen en onderhoudsrapporten, door de leasemaatschappij verzorgd. Dit kan administratief werk verminderen en tijd besparen voor jouw bedrijf.
8. Geen zorgen over doorverkoop
Wanneer het leasecontract afloopt, hoef je je geen zorgen te maken over de doorverkoop van het voertuig. Dit wordt geregeld door de leasemaatschappij.
9. Milieuvriendelijke opties
Leasemaatschappijen bieden vaak milieuvriendelijke opties aan, zoals hybride en volledig elektrische voertuigen. Hierdoor kun je jouw bedrijf verduurzamen op een kosten-efficiënte manier.
10. Verbeterde liquiditeit
In tegenstelling tot een aankoop van een auto, die een grote uitgavenpost kan zijn, kan leasen leiden tot een verbeterde liquiditeit omdat je de kosten over langere tijd spreid. Dit kan helpen bij het beheren van cashflow en het verminderen van financiële risico’s.
In het kort over zakelijk leasen
- Zakelijk leasen is een manier om een bedrijfsauto of -apparaat te gebruiken zonder deze zelf te hoeven aanschaffen.
- Het kan zorgen voor financiële flexibiliteit. De kosten zijn voor een vast bedrag per maand en er zijn geen onverwachte kosten voor onderhoud of reparaties.
- Zakelijk leasen kan een goedkopere optie zijn dan het kopen van een voertuig of apparaat, vooral als het gaat om nieuwe of dure modellen.
- Een bedrijf kan tijd en energie besparen door een leaseovereenkomst af te sluiten, aangezien de leasemaatschappij zorgt voor het onderhoud en reparaties van de leaseauto. Hierdoor hoeft een bedrijf zich geen zorgen te maken over het onderhouden van de auto.
- Zakelijk leasen kan gebeuren met verschillende soorten voertuigen, zoals personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens of zelfs helikopters.
- Een bedrijf kan ervoor kiezen om een leasecontract af te sluiten voor een korte of lange termijn, afhankelijk van hun specifieke behoeften.
- Zakelijk leasen wordt vaak gekozen vanwege de belastingvoordelen. Met een leaseauto kan een bedrijf bijvoorbeeld BTW terugvorderen en fiscale voordelen behalen.
- Een bedrijf kan ervoor kiezen om extra services op te nemen in hun leasecontract, zoals vervangend vervoer of verzekeringen. Op die manier krijgt het bedrijf een totaalpakket dat bij hun specifieke behoeften past.
- Zakelijk leasen is een goede keuze voor bedrijven die regelmatig nieuwe of bijgewerkte voertuigen of apparaten nodig hebben, zonder zich zorgen te maken over het doorverkopen van hun inventaris of het bijhouden van de nieuwste technologische ontwikkelingen.
9 nadelen van zakelijk leasen
Je overweegt om zakelijk te gaan leasen, maar voordat je deze beslissing neemt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nadelen die hieraan verbonden zijn. In deze lijst worden de meest voorkomende problemen en beperkingen van zakelijk leasen uitgelicht, zodat je een goede keuze kunt maken. Lees verder om te ontdekken welke stressfactoren je mogelijk te wachten staan.
1. Beperkte flexibiliteit
Als je zakelijk least, ben je vaak gebonden aan een langdurig contract. Dit kan betekenen dat je beperkte flexibiliteit hebt om van voertuig te wisselen als je bedrijfsbehoeften veranderen.
2. Hogere totale kosten
Afhankelijk van het type leasecontract en de gekozen voertuigen, kun je uiteindelijk meer betalen dan wanneer je het voertuig zelf zou kopen. De hogere kosten zijn te wijten aan rente, vergoedingen en andere bijkomende kosten.
3. Beperkt gebruik van het voertuig
Als je een voertuig least, kun je beperkt zijn in hoe je het gebruikt. Er kunnen beperkingen zijn op kilometerstand of onderhoud die je moet volgen om niet in de problemen te komen met het leasebedrijf.
4. Verlies van eigendom
Je wordt geen eigenaar van het voertuig wanneer je een leaseovereenkomst aangaat. Dit betekent dat je niets bezit aan het einde van het contract. Dit kan negatieve financiële gevolgen hebben, vooral als het voertuig aanzienlijk in waarde is gedaald.
5. Verborgen kosten
Hoewel de leaseprijs misschien aantrekkelijk lijkt, kunnen er verborgen kosten optreden zoals overtollige kilometerkosten, schadekosten en vergoedingen bij vervroegde beëindiging van het contract.
6. Beperkte vrijheid in onderhoud en aanpassingen
Als je een gehuurd voertuig hebt, kun je niet zomaar wijzigingen aanbrengen aan het voertuig zonder toestemming van het leasebedrijf. Dit kan betekenen dat je beperkt bent in hoe je het voertuig kunt aanpassen of onderhouden.
7. Lange termijn verplichtingen
Als je een zakelijke leaseovereenkomst aangaat, committeer je je aan een langdurige financiële verplichting. Als je situatie verandert en je blijft vastzitten aan het contract, kan dit financiële stress veroorzaken en je bedrijfsplannen vertragen.
8. Mogelijk beperkt aantal leveranciers
Als je werkt met een vast leasebedrijf kan dit betekenen dat je beperkt bent in je keuze van voertuigen en leveranciers. Dit kan vooral problematisch zijn als je op zoek bent naar een specifiek merk of model voertuig.
9. Mogelijk beperkte dekking en service
Hoewel de klantenservice en service van leasebedrijven in het algemeen goed zijn, zijn het mogelijk dat je beperkte service krijgt bij onvoorziene omstandigheden zoals pech onderweg of ongevallen, afhankelijk van wat er in het leasecontract is opgenomen.
Conclusie
Als je gaat kijken naar de voordelen van zakelijk leasen, is er zeker wat te zeggen voor deze manier van rijden. Zo hoef je bijvoorbeeld niet in één keer een groot bedrag op te hoesten om een auto te kunnen kopen. Ook zijn de kosten van onderhoud, reparaties en verzekeringen vaak inbegrepen in het leasecontract. Daarnaast kun je als organisatie ook profiteren van belastingvoordeel, omdat de betalingen van de leasebedragen als kosten kunnen worden meegenomen in de boekhouding.
Toch zijn er ook de nodige nadelen te noteren. Zo ben je als leaserijder gebonden aan het leasecontract en kun je niet zomaar van auto wisselen. Daarnaast is het mogelijk dat de kosten van de lease hoger zijn dan wanneer je een auto zou kopen en bijvoorbeeld onderhoud en reparaties zelf zou regelen. Ook kun je te maken krijgen met extra kosten als je bijvoorbeeld meer kilometers rijdt dan van tevoren afgesproken.
Als organisatie moet je ook afwegen of het verstandig is om te investeren in een leaseauto. Er zijn namelijk kosten verbonden aan het afsluiten van een leasecontract en deze kunnen hoger liggen dan wanneer je als organisatie zelf een pool van auto’s hebt staan. Ook moet je rekening houden met eventuele beperkingen die een leasemaatschappij kan opleggen wat betreft de keuze van de auto.
Al met al is het dus zaak om goed te kijken naar de voor- en nadelen van zakelijk leasen voordat je besluit om dit als bedrijf of als individu wel of niet te gaan doen. Het kan een interessante oplossing zijn voor wie niet meteen wil investeren in een eigen auto, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele beperkingen en extra kosten.