Als je overweegt om zzp’er te worden, zijn er verschillende voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden. Aan de ene kant ben je volledig vrij om je eigen werk te kiezen, je eigen tempo te bepalen en je eigen tarieven vast te stellen. Maar aan de andere kant draag je ook alle risico’s van het ondernemen en ben je zelf verantwoordelijk voor alle administratie en belastingen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de voor- en nadelen voordat je de sprong waagt en beslist om zzp’er te worden.
10 voordelen van een zzp’er
Als zzp’er heb je veel vrijheid en flexibiliteit om je eigen werkschema te bepalen en je eigen projecten te kiezen. Daarnaast heb je als zelfstandige professional ook veel voordelen op het gebied van belastingen en financiën. In deze lijst zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.
1. Flexibiliteit
Als zzp’er heb jij alle vrijheid om je eigen werktijden te bepalen en jouw werkzaamheden in te delen op de manier zoals jij dat wilt. Je hoeft geen rekening te houden met een vast rooster en kunt daardoor eenvoudig werk en privé combineren.
2. Gevarieerde werkzaamheden
Als zzp’er heb je mogelijk de kans om voor verschillende opdrachtgevers te werken, waardoor jouw werkzaamheden veelzijdig en uitdagend blijven. Hierdoor blijf je steeds nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen.
3. Eigen beslissingen nemen
Je bent als zzp’er volledig onafhankelijk en kunt alle beslissingen omtrent jouw bedrijf zelf nemen. Je hoeft geen rekening te houden met andere belangen dan die van jezelf en kunt jouw eigen visie en ideeën tot uiting brengen.
4. Direct contact met klanten
Als zzp’er heb je direct contact met jouw klanten en weet je exact wat hun wensen en behoeften zijn. Hierdoor kun je snel inspelen op hun wensen en jouw service en aanbod hierop aanpassen.
5. Hogere inkomstenpotentieel
Door als zzp’er te werken, heb je de mogelijkheid om je dienst of product tegen hogere prijzen aan te bieden en zo meer inkomsten te genereren dan in loondienst. Daarnaast kun je zelf bepalen hoeveel je werkt en hoeveel inkomen je nodig hebt.
6. Belastingvoordeel
Als zzp’er heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van belastingvoordelen en aftrekposten, zoals startersaftrek en investeringsaftrek. Hierdoor blijft er netto meer over van jouw inkomsten.
7. Zelfontwikkeling
Als zzp’er ben je continu bezig met het ontwikkelen van jouw onderneming en jezelf als persoon. Je blijft jezelf uitdagen en hebt veel vrijheid om jouw passies te volgen en nieuwe kennis op te doen.
8. Geen kantoorkosten
Als zzp’er heb je geen vaste werkplek nodig en hoef je dus geen kantoorkosten te maken, zoals huur van een kantoorruimte en gebruik van kantoormeubilair en -apparatuur. Dit scheelt kosten en maakt jou flexibeler in jouw werklocatie.
9. Mogelijkheid tot groei
Als zzp’er heb je de controle over de groei van jouw onderneming. Je kunt zelf bepalen hoeveel groei je nastreeft en welke stappen je hiervoor moet zetten. Hierdoor kun je jouw bedrijf op een organische manier laten groeien.
10. Zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid
Als zzp’er ben je volledig verantwoordelijk voor jouw eigen bedrijf en inkomsten. Dit geeft veel vrijheid en verantwoordelijkheid, maar kan ook uitdagend zijn. Je moet namelijk zelf verantwoordelijkheid nemen voor de groei en het succes van jouw onderneming.
In het kort over een zzp’er
- Een zzp’er heeft geen vast dienstverband bij een werkgever.
- Hij/zij voert opdrachten uit voor verschillende opdrachtgevers.
- Een zzp’er is vaak gespecialiseerd in een specifieke branche of vakgebied.
- Hij/zij is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen belastingen en administratie.
- Een zzp’er moet acquisitie plegen om opdrachten binnen te halen.
- Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap van een zzp’er.
- Een zzp’er moet kunnen omgaan met onzekerheid en fluctuerend inkomen.
- Zelfstandigheid en onafhankelijkheid zijn kenmerkend voor een zzp’er.
- Een zzp’er is vaak bereid om in de avonden of weekenden te werken.
- Hij/zij moet zichzelf blijven ontwikkelen om relevant te blijven op de arbeidsmarkt.
8 nadelen van een zzp’er
Als zzp’er zijn er natuurlijk ook nadelen. Het is belangrijk om hier bij stil te staan voordat je voor deze levensstijl kiest. In deze lijst zetten we de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje.
1. Geen zekerheid van inkomsten
Als zzp’er heb je geen vast inkomen. Het kan zijn dat je in bepaalde maanden minder opdrachten hebt dan in andere maanden, waardoor je minder verdient. Dit gebrek aan financiële stabiliteit kan stressvol zijn en kan het moeilijk maken om je financiën te plannen.
2. Geen sociale zekerheid
Je hebt als zzp’er geen recht op uitkeringen als je niet kunt werken, zoals een werkloosheidsuitkering of zwangerschapsuitkering. Je moet zelf voorzien en sparen voor eventuele toekomstige ziekten of zwangerschappen.
3. Geen pensioenopbouw
Als zzp’er dien je zelf te voorzien in je pensioen, anders heb je geen enkele garantie op een degelijke oude dag. Dit kan lastig zijn omdat je er wellicht niet altijd bij stilstaat om hiervoor te sparen. Het kan dan ook gebeuren dat je later niet genoeg geld hebt om rond te kunnen komen.
4. Geen verzekeringen via werkgever
Wanneer je als zzp’er aan het werk bent, heb je geen werkgever die voor jou verzekeringen afsluit. Je moet dus zelf zorgen voor zaken als een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongevallenverzekering. Deze verzekeringen kunnen weliswaar prijzig zijn, maar kunnen je wel behoeden voor grote financiële risico’s.
5. Altijd (zelf) aan het werk
Als zzp’er ben je altijd bezig met je bedrijf. Het werk houdt niet op na de standaard werkdag, omdat je altijd verantwoordelijk bent voor het bedrijf en je de enige werknemer bent. Als je ziek bent of op vakantie wilt gaan, moet je alles zelf regelen om ervoor te zorgen dat het bedrijf blijft draaien.
6. Geen team om je heen
Als zzp’er ben je een eenmanszaak en werk je hoogstwaarschijnlijk alleen. Het kan lastig zijn om geen collega’s om je heen te hebben om mee te sparren uit zich af reageren. Dit kan leiden tot eenzaamheid en stress.
7. Moeilijker om doelen te bereiken
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het realiseren van je doelen. Het kan lastig zijn om deze doelen te bereiken zonder feedback en aansturing vanuit een team. Daarnaast is het soms ook lastig om jezelf te blijven motiveren.
8. Concurreren met andere zzp’ers
Er zijn veel zzp’ers in Nederland en het kan moeilijk zijn om jouw unieke vaardigheden of producten te markeren en te positioneren tegenover je concurrenten. Daarnaast kan het prijzenoorlog betekenen doordat klanten sneller naar goedkopere alternatieven zoeken. Dit kan ten koste gaan van je inkomen.
Conclusie
Als je kijkt naar de voor- en nadelen van een zzp’er vanuit verschillende perspectieven, kan je geen eenduidige conclusie trekken. Als zzp’er heb je veel vrijheid en kan je zelf keuzes maken, maar je loopt ook veel risico’s en moet zelf voor je inkomsten zorgen. Voor bedrijven kan een zzp’er een flexibele oplossing zijn, omdat er geen langdurig contract aan vastzit, maar anderzijds kan het ook zorgen voor onzekerheid en gebrek aan structuur. Voor de samenleving kan het bijdragen aan innovatie en ondernemerschap, maar het kan ook leiden tot oneerlijke concurrentie en onduidelijkheid in de regelgeving. Het is belangrijk om deze voor- en nadelen af te wegen en een goede keuze te maken voordat je besluit om als zzp’er aan de slag te gaan.